Sovata (Romania)

In perioada studentiei ,ca sa acopar problema banilor, mi-am spus ca nu am sa ies din tara pina nu o vad pe toata. Asa am ajuns sa vad toate statiunile balneo din Romania.Lucru pe care nu am cum sa il regret.Numai ca ,de atunci, majoritatea lor au inceput un proces de degradare. Am sperat ca cineva isi va arata interesul pentru aceste bijuterii ale tarii, pentru care multe tari, vecine sau nu, ne invidiaza. In decursul anilor am revenit intimplator sau nu in majoritatea lor. Nimic nu se schimbase, din contra, starea lor era din ce in ce mai jalnica.

Mi-am petrecut acest sfarsit de iunie, datorita job-ului, in statiunea Sovata.Mi-am luat dupa mine 2 carti,echipamentul pentru jogging si citeva situatii nerezolvate pentru serviciu.Ideea de a petrece o saptamina intr-o statiune in paragina, printre pensionari care se plimba printre niste ruine de hoteluri, ma speria. Nu am citit nici o pagina, am alergat un pic seara in sala de fitness a hotelului, iar treaba pentru serviciu a ramas nerezolvata.
Am descoperit o statiune minunata in care nu am avut timp sa ma plictisesc.

  

Situată la poalele Muntilor Ghiurghiului la o altitudine de 475- 600 m.,Sovata este statiunea al carei renume se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde , Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate (cu concentratie mare – de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentind fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionind ca un izolator termic).
 
Format în anul 1875, Lacul Ursu este unic în Europa si unul dintre cele mai mari lacuri sărate helioterme din lume. Vara temperatura Lacului Ursu (18, 4 m adancime) varieza intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m si 40-60°C la adancimea de 1, 5 m. ajungând în timpul verii pană la 40- 50 grade C la o adâncime de 1,5 m.
Accesul in strandul Lacul Ursu este 10/18. Intre orele 13 si 15 nu se poate face baie. Daca alegem sa iesim in acest interval , la intrare suntem nevoiti sa platim o noua taxa de intrare. Taxa este de 20 ron pentru adulti.Dupa ora 16 taxa se micsoreaza la 15 ron.

Putem alege pentru petrecerea zilei lacul Alunis aflat la citeva sute de metrii de Lacul Ursu, unde costul intrarii este mai mic (15 ron). Aici te poti bucura intreaga zi de apa lacului.

Seara va recomand o plimbare in jurul lacului Ursu. Aleea este pavata recent si luminata. Din aleea principala, alte alei ne duc catre lacurile din padure si catre Muntele de Sare.

Lacul Rosu si-a primit numele datorita faptului ca in el traiesc milioane de artemii (artemia salina). Suprafata lacului este de 1600 mp. Lacul Verde are o suprafata de 310 mp. Numele indica reflectarea culorii coronamentelor arboretului pe luciul apei.Fundul acestor lacuri de adincime redusa (1,8 m) este acoperit cu un strat gros de namol cu un continut ridicat de sulfat de fier si calciu. Surplusul de apa se scurge in lacul Ursu.

 
In sezonul de iarnă, in Sovata ,sunt posibilitati pentru practicarea sporturilor de iarna: schi , schi fond – pe pârtia de schi situată la 6 Kmde statiune , dotată cu telescaun.

La doar cativa kilometri, se gaseste si salina de la Praid unde se trateaza diverse boli respiratorii. Turistii care coboara in salina trebuie sa fie bine imbracati, doarece diferenta de temperatura dintre salina si suprafata poate sa atinga, uneori, cateva zeci de grade Celsius. In salina, deseori, turistii pot asculta diferite concerte simfonice ori sa participe la slujbele religioase oficiate in capela subterana, folosita deopotriva de ortodocsi, catolici si protestanti. Tot aici, ei pot practica diferite sporturi, pentru ca aerul sarat este foarte bun pentru tratarea afectiunilor respiratorii.

Tratamentul in salina de la Praid a inceput prin anii ’60,in mina Dozsa Gyotgy. Baza de tratament a fost stramutata in 1980 in Orizontul 50, care se afla la o adancime de 120m de la suprafata. Transportul in mina se face cu autobuze,pe o distanta de 1250m, prin galeria de coasta, de la intrare pina la baza de tratament.In sezonul de vara , numarul persoanelor care viziteaza salina se ridica pina la 2500/3000 de pers/zi.Salile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, locuri de joaca, o capela ecumenica,bufet,mese de biliard, mese si banci pentru odihna, toate acestea avind menirea de a oferi o recreere cit mai confortabila celor care fac tratamente aici (speleoterapie si climatoterapie). Acestia trebuie sa petreca aici cite patru ore zilnic.

Capela ecumenica a fost sfintita in anul 1993, la hramul Sf Ioan de Nepomuk, iar statuia acestuia a fost sculptata in sare de Szekeres Lajos si dezvelita in anul 1999.

http://www.salinapraid.ro/

Nu ezitati sa petreceti o zi la strandul din Praid cu suprafaţa de 1200 mp. Strandul se  alimentează cu apă sărată dintr-un puţ cu o adâncime de 1200 m. În clădirea ştrandului 28 de văni cu apă încălzită cu efect calmant, aşteaptă clienţii în perioada 1 iunie-15 octombrie pentru cure de 10-14 zile.Intrarea costa 10 ron.
Cazarea se poate face la zecile de pensiuni din zona. Mie mi-a placut in mod deosebit Casa Piratilor , mai ales ca platoul acela cu 3,8 kg de carne este absolut delicios ( 8 persoane nu i-am venit de hac). Nu ezitati sa intrati vis-a-vis , la brutaria Sandor, unde au si o pensiune. Mirosul de paine si cozonac cald va va atrage cu siguranta.

http://www.casapiratilor.ro/praid.html

Pentru iubitorii artei populare este obligatorie o vizita in satul Corund (12 km)

http://www.prefecturahr.ro/cd_hr/romm/3/31/31korond.html

Daca aceste randuri v-au convins, daca vreti sa vedeti sau revedeti acest loc si imprejurimile, va doresc SEJUR PLACUT !

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s