Cinci locuri in Budapesta

Cu siguranta multi dintre voi au vizitat celebra capitala a Ungariei. Cu siguranta o parte din voi au revenit aici fascinati de frumusetea locului. Totusi nu stiu citi dintre voi au vizitat cele 5 locuri de care am sa va vorbesc in continuare. Si daca nu le-ati vizitat , va propun sa va rezervati inca o excursie in frumoasa capitala.

 1.  Labirintul Castelului Buda  

 Vizita incepe in Labirintul preistoric unde se gasesc copii ale celor mai importante picturi rupestre din Europa (in special din Lascaux). Apoi se traverseaza culoarul samanic unde gasim un saman imbracat cu o piele de lup si purtind o masca de caprioara. Samanul este considerat un lider spiritual, atit preot cit si vindecator. Puterea si-o ia urcind si coborind arborele samanic . Aici este reprezentat cu arborele in mina, orientat cu un capat catre cer si celalalt catre pamint, catre lumea de dincolo. La capatul culoarului este Labirintul Istoric. Aici gasim imagini din intreaga istorie a Ungariei.

In Pasajul hunic il gasim pe regele Atilla indreptind sabia sa catre cele patru puncte cardinale simbolizind probabil dorinta sa de expansiune. Apoi intram in incaparea Calaretului ratacit, o statuie a unui barbat asezat culcat pe un cal. Pina la Fantina cu vin traversam Coridorul tatar care simbolizeaza invazia mongola asupra Ungariei. Cea mai „asteptata” incapere a Labirintului este probabil Holul Renasterii cu Fantana de vin a lui Mathias – o fantana din care curge tot timpul vin.

Mai vedem Capul incoronat si Aleea Otomana ( simbolizeaza caderea regatului maghiar in timpul expansiunii otomane si uciderea regelui maghiar prin reconstituirea capului acestuia direct pe pamant) si Grota cu iedera ( aici se pot asculta toate ritmurile si melodiile care s-au auzit de-a lungul intregului itinerar).

 O ciudatenie este Labirintul din alta lume care ne ofera in mod simbolic o imagine asupra sortii pe care o va avea civilizatia noastra. Gasim aici obiecte reprezentative din viata noastra de zi cu zi dar si un vas de wc, um mixer, un monitor, uscatoare de par, baterii uzate, etc…

Si asa cum ii cunoastem pe unguri pentru modul lor extraordinar de a face turism, exista un program de vizitare a labirintului pentru cei cu inima tare. Si asa cum ii cunoastem pe unguri pentru modul lor extraordinar de a face turism, exista un program de vizitare a labirintului pentru cei cu inima tare. Daca nu va este inca limpede, drumul se parcurge fara a avea nici o sursa de lumina. Singurul lucru ajutator este o sfoara care sa va ajute sa gasiti drumul.

Pentru mai multe informatii si imagini video folositi site-ul official

http://www.labirintus.com/hu

2. Pesterile Szemlőhegyi si Pálvölgyi .

In Budapesta exista o multime de pesteri (in jur de 200) dar numai acestea se pot vizita. Pe o caldura de 42 de grade am uracat pina intr-un cartier foarte frumos de case in care ai clara impresie ca ai ajuns la munte. Am aflat apoi ca se poate ajunge mult mai usor luind tramvaiul pana in Piata Kolosy si de aici inca patru statii cu autobuzul nr. 29 pana la Szemlő-hegyi. Cele două peşteri ale capitalei deschise publicului: peştera de stalactite şi stalagmite Pálvölgyi (Pálvölgyi csepkkőbarlang) accesibilă pe o distanţă de 500 m (intrarea din strada Szépvölgyi 162) şi peştera din Szemlő-hegy (Szemlőhegyi barlang), ce poate fi vizitată pe o lungime de 300 m (intrarea din strada Pusztaszeri 35), aceasta din urmă fiind totodată şi o peşteră terapeutică.

Intrarea in pesteri se poate face gratuit daca posedati Cardul Buda sau platind 850 forinti pentru vizitarea separata a lor (sau 650 forinti daca vizitati ambele pesteri) . Deoarece era atit de cald , va dati seama ca nu aveam nimic gros la noi. Asa va am cam inghetat acolo , tinind cont ca este o temperatura constanta pe tot timpul anului de 12 grade.

Poate nu ar trebui sa va spun –tinind cont ca este o surpriza – dar…. iesirea din pestera se face intr-o curte foarte frumoasa, plina de vegetatie de unde veti avea o belvedere extraordinara asupra Budapestei.

3. Baile termale Szecheny Fürdő (metroul M1, statia Szecheny furdo / intre orele 06. si 22)  http://www.szechenyibath.com/

Peste 70 de milioane de litri de apa tasnesc zilnic din izvoarele subterane ale Budapestei pentru a alimenta numeroasele bai din oras.Inca din antichitate, romanii au profitat de virtutile curative ale acestora, iar in prezent, la Budapesta orice locuitor frecventeaza termele din oras.

 Unul dintre cele mai mari complexe de baie din Europa, Szecheny Fürdő este prima baie termală din partea pestană a oraşului. Izvorul termal a fost descoperit în 1879, este cel mai adânc şi cel mai cald izvor din capitală (74-75 °C). Clădirea băii a fost construită în stil neobaroc în 1913, bazinul de înot datează din 1927. Datorită temperaturii plăcute a apei şi partea în aer liber a băii este foarte populară şi în timpul iernii.Afara gasim 3 bazine cu apa calda de pina la 40 de grade dar si cu apa mai rece. Interiorul insa ofera o multime de bazine cu apa , sauna, jacuzzi… 

 

Alte bai care trebuiesc neaparat vizitate sunt Termele Gellert (considerate cele mai luxoase terme din Europa) , Baile Regale (aflate intr-una din cele mai vechi cladiri din Budapesta) si Baile Rudas.

4. Fogaskerekű vasút si Hűvösvölgy

Fogaskerekű vasút –trenul cu clemariera – de la (piaţa ) Moszkva-tér o staţie cu tramvaiul nr. 56 – pe Széchenyi-hegy.

Linia este construita intre statiile Városmajor (legatura cu liniile de tramvai 59 si 61) si Széchenyi-hegy. Linia isi are originile in anul 1874, cand Nikolaus Riggenbach a dat in folosinta trenul cu aburi cu cremaliera pe dealurile Budei. Prima extindere a liniei la 3,7km a avut loc in 1890 intre Svábhegy si Széchenyi-hegy. Linia a fost transferata companiei municipale de transport public BSzKRt (la acea vreme) in 1926. 3 ani mai tarziu s-a inceput reconstructia, electrificarea si prelungirea liniei. Unele statii au fost prevazute cu doua peroane pentru a permite functionarea simultana a mai multor trenuri, deci scaderea timpilor de succedare. Linia a fost ulterior reconstruita in anul 1973 pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la unirea Budei cu Pesta si Óbuda (Buda Veche) in Budapesta.

Calea ferată a copiilor în Hűvösvölgy  http://www.gyermekvasut.hu/  Calea ferată trece prin cele mai înalte cote ale Budapestei, János-hegy (526 m), de unde se poate ajunge în Zugliget cu funicularul (Libegő), apoi de aici cu autobuzul nr. 158 înapoi la Moszkva-tér. Copii de 7-14 ani sunt mecanicii de locomotiva pe Calea Ferata a Copiilor (Gyermekvasut).

Coborarea se poate face cu telescaunul ce trece pe deasupra vilelor din cartierul Trandafirilor (daca imi amintesc bine).   http://www.budapestindex.com/going-out/attractions/sights/chairlift

5. Gradina Zoologica si Botanica

In 1866 s-a deschis la Budapesta Gradina Zoologica si Botanica, acesta fiind printre primele institutii de acest gen din lume. Cladirile acesteia reflecta stilul secesionist si romantic maghiar imbinat cu motive orientale. Una dintre cele mai frumoase cladiri este Casa Elefantilor a carei renovare a fost distinsa cu premiul “Europa Nostra”. Printre plantele din Casa Palmierilor zboara pasari si fluturi tropicale, aici oaspetii sunt distrati si de niste maimute.

In vecinatatea Gradinii Zoologice se afla parcul de distractii Vidampark, al carui carusel este iarasi un lucru demn de vazut si de incercat, fiind distins cu premiul “Europa Nostra”.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut. Bookmark the permalink.

3 Responses to Cinci locuri in Budapesta

  1. vulpitza says:

    Este foarte frumos orasul acesta. Din pacate am fost doar in trecere acum cativa ani dar sper sa ajung din nou ca sa-i acord atentia cuvenita.

  2. vlado2 says:

    Ma mir ca l-ai ratat. Eu unul sunt innebunit dupa Budapesta… am mers de 6 sau 7 ori si nu m-am saturat. de fapt nici nu ai cum…

  3. Vulpitza says:

    Da, de fapt nu l-am ratat de tot.  Budapesta a fost orasul pe care l-am vizitat in prima mea iesire din tara. Am vazut atunci si Viena si Praga dar in Budapesta nu am dormit decat o noapte si ne-a dus ghidul printr-un tur de oras cu autocarul.  A… si am mai facut o croaziera pe Dunare, a fost superb. Foarte ieftina, manacarea foarte buna si privelistea de vis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s