Balaton (Ungaria)

Stiu ca multi dintre voi ati vizitat Budapesta. Si aveti dreptate… e greu sa gasesti un loc mai frumos. Totusi Ungaria ofera multe alte locuri in care ne putem relaxa. Daca mai punem la socoteala si ospitalitatea cunoscuta a vecinilor nostrii si faptul ca o vacanta in Ungaria costa mai putin decit in Romania (iar serviciile sunt net superioare) , nu avem decit sa punem benzina in masini si haideti sa pornim la drum. Am sa incerc sa va fiu ghid in aceasta excursie imaginara catre Lacul Balaton .

 Lacul Balaton si imprejurimi

"Marea ungară" – aşa este numit lacul aşezat în mijlocul regiunii transdanubiene, întinzându-se pe o lungime de 77 km, cu apa mătăsoasă, de culoare verde-gălbuie, care reprezintă cea mai preţioasă bogăţie naturală a ţării şi cel mai vizitat loc de recreere. Cu o suprafaţă de aproape 600 km2, este cel mai mare lac din Europa, linia malurilor însumează 195 de km, lăţimea sa maximă atinge 14 km, iar adâncimea cea mai mare este de 12,4 m. Atât pe malul sudic, cu apa puţin adâncă, ideală aşadar şi pentru copii, cât şi pe malul nordic, unde fundul lacului se adânceşte brusc, se înşiră nenumăratele ştranduri. Temperatura apei ajunge în timpul verii la 20-26oC, dimineaţă şi seara fiind mai ridicată decât temperatura aerului. Apa şi nămolul mătăsos al lacului are un efect benefic asupra afecţiunilor nervoase, a anemiei şi a extenuării.
Nenumărate staţiuni de odihnă îi aşteaptă pe oaspeţii străini şi autohtoni de-a lungul malurilor lacului.
Să trecem în evidenţă mai întâi staţiunile balneo-climaterice cele mai de seamă de pe malul Nordic al lacului. Din Balatonakarattya până la Keszthely, aproximativ 25 de astfel de staţiuni de recreere alcătuiesc zona de agrement a malului Nordic înconjurat de o cunună de munţi, iar diversitatea atracţiilor aşezărilor aflate mai îndepărtate de mal, într-o regiune cu aspect foarte variat, oferă şi ea programe şi excursii memorabile şi în zilele înnorate.

Vom vizita cea mai mare şi mai veche aşezare de pe malurile lacului Balaton , Keszthely. Aici se gaseste Castelul Festetics cu 101 de camere, cu porţile ornamentate, cu turnul său în stil baroc, cu capela principală rămasă intactă şi cu Biblioteca Helikon princiară cu 86 mii de volume, printre care se găsesc şi nenumărate rarităţi, este al treilea castel după mărime din Ungaria.

O alta oprire o vom face la  Szigliget – staţiune de odihnă cu atmosferă unică a lacului Balaton, cu casele căţărate pe coasta dealurilor şi cu dumbrăvile ei verzi, şi-a păstrat caracterul familial până în prezent. Sunt ocrotite casele cu acoperiş de stuf – monumente de artă populară ale satului vechi. De la ruinele cetăţii Szigliget din secolul al XIII-lea, aruncat în aer în anul 1702, aflate pe muntele cetăţii înalt de 242 m, se deschide o panoramă splendidă.

Va propun o zi de liniste in Tihany. Peninsula Tihany de origine vulcanică, pătrunzând adânc în lac, locuită de aproape o mie de ani, bogată în rarităţi de plante şi de animale, lungă de 5 km şi lată de 3,5 km, poate fi recunoscută de departe după biserica ei cu două turnuri. Din această biserică abaţială benedictină, întemeiată în 1055, s-a păstrat până în zilele noastre doar cripta păstrând mormântul regelui Andrei I – una din cele mai preţioase vestigii arhitecturale maghiare – şi scrisoarea de întemeiere a abaţiei – primul nostru monument de limbă. Casele tradiţionale din satul vechi, construite în secolul al XVIII-lea, şi casa olarului (Aleea Pisky nr. 9), care pot fi văzute în Muzeul de Etnografie în Aer liber (str. Batthyány Lajos nr. 36), evocă viaţa de toate zilele a satului pescăresc de odinioară. Regiunea Tihany de Protecţia Mediului este din 1952 primul patrimoniu ocrotit al ţării, în care străbaterea drumului Lajos Lóczy poate fi o experienţă de neuitat. Valorile acestui ţinut constau în stâncile de bazalt roase de vânt, colonia de sihaştri scobită în roca vulcanică, micile peşteri în stânci ale călugărilor aduşi aici în secolul al XI-lea, migdalii de pe Muntele Csúcs şi câmpurile cu levănţică. Din locurile naturale de belvedere ale peninsulei: culmea Kiserdő, şi de la "Casa de aur", cel mai frumos con de gheizer al Câmpului gheizerelor, se deschide o privelişte de neuitat a Lacului Belső – îndrăgit de către pescari – şi a Lacului Külső – loc ocrotit pentru zecile de mii de păsări care îşi fac cuiburile aici. Din port – unul dintre cele mai frumoase ale lacului Balaton – circulă podul plutitor la Szántód situat la o distanţă de 1,5 kilometrii, pe malul drept al lacului. 

Si daca tot suntem aici vom vizita Topolka  aflata la numai 40 de km
 
Împrejurimile ei reprezintă unul din ţinuturile cele mai interesante ale ţării: oraşul aşezat în bazinul Tapolca este înconjurat de 14 munţi de origine bazaltică în formă de căciuli, acoperiţi cu podgorii. Atracţia sa constituie o raritate geologică, o plimbare cu barca în peştera Tavas (str. Kisfaludy nr. 3) lungă de 4 km oferă oaspeţilor impresii deosebite. În mijlocul oraşului, moara de apă, veche de 200 ani, de pe malul lacului Malom, cu o atmosferă aparte, funcţionează astăzi ca hotel. Biblioteca şi muzeul orăşenesc, cu o expoziţie de istoria şcolilor (Dâmbul Templom, nr. 8), sunt adăpostite în clădirea şcolii elementare – una din cele mai vechi de acest gen din Europa Centrală.

 Pentru ca suntem totusi in vacanta , hai sa ne relaxam macar o zi la Heviz
 
Situat la o distanţă de 6 kilometri de malul nordic al lacului Balaton, acest lac cu apă termală plină cu nuferi din Hévíz, cu efect curativ, având o suprafaţă de 47.500 m2 şi în crater cu o adâncime de 36 m, este al doilea lac ca mărime din lume. Apa care iese la suprafaţă cu un debit de 420 de litri pe secundă şi o temperatură de 36oC este bogată în substanţe radioactive, sulfuroase şi gazoase, are un flux specific, astfel baia în aer liber este agreabilă şi în timpul iernii în această vale cu o microclimă plăcută. Un factor deosebit reprezintă nămolul cu efect curativ din fundul lacului: este deosebit de eficace în tratamentul afecţiunilor aparatului locomotor, al bolilor reumatice, inflamatorii şi în artropatii. Lacul a cărui suprafaţă este acoperită cu nuferi indiene roşii este folosit pentru baie din 1795, şi are apă excelentă şi pentru cure de băut. În 1968 au luat fiinţă băile minerale acoperite (Aleea Dr. Schulhof Vilmos nr. 1) care sunt alimentate de apa lacului. Tratamentele balneare se fac sub supravegherea medicilor specialişti la Spitalul de Reumatologie şi Reabilitare, iar pentru efectuarea unei cure balneare se recomandă un examen medical prealabil.

Sümeg – Cetatea din Sümeg din secolul al XIV-lea, ridicată pe Muntele Cetăţii la o altitudine de 270 m, este una din cele mai întinse şi mai bine conservate din Ungaria. Muzeul ei găzduieşte o expoziţie de istoria cetăţii şi sunt instalate aici o cameră de tortură, un panoptic, iar în curte se desfăşoară jocurile de cetate, care amintesc de turnirurile cavalereşti. În acest centru spiritual catolic din secolul al XVIII-lea s-au construit clădiri bisericeşti de o frumuseţe deosebită: palatul episcopal (piaţa Szent István nr. 10) biserica franciscanilor – loc de pelerinaj (piaţa Szent István nr. 7), şi biserica parohială romano-catolică (str. Biró Márton), a căror pereţi sunt acoperite de frescele lui F.A. Maulbertsch.

Veszprém – "Oraşul reginelor" – aşa este numită localitatea de pe malul râlui Séd, care se mândreşte cu prima episcopie a ţării, deoarece episcopului de Veszprém aparţinea prerogativa încoronării reginelor. De-a lungul coamei stâncoase de 500 m lungime a muntelui cetăţii, elegante case civice crează o atmosferă istorică în cartierul cetăţii, unde în secolul al XI-XIII-lea s-a înălţat cetatea regală. Intrarea se face prin Hősök kapuja (Poarta Eroilor) în apropierea căreia se înalţă un turn , iar pe zidul bastionul îşi ocupă locul Panteonul din Veszprém.Oraşul păstrează comori de valoare unice ale istoriei ecleziastice maghiare: frescele cele mai mici în capela Gizella (str. Vár nr. 18) din perioada goticii timpurii, iniţial având două nivele, unde poate fi vizitată şi expoziţia de artă şi de istoria artei bisericeşti, ca şi sanctuarul şi cripta catedralei episcopale (str. Vár nr. 10-12) – basilica minor – construită încă din 1001 de către prima regină a Ungariei, Gizella, de origine bavareză. Relicva gotică Gizella, din secolul al XIV-lea, a fost oferit în dar de oraşul Passau. Capela Sfântul Gheorghe (str. Vár nr. 20) construită între secolele IX-X, probabil a fost prima biserică din Ungaria. Cu prilejul aniversării a 900 de ani de la moartea primului rege al Ungariei, naţiunea maghiară a ridicat un monument: statuia Sfântului Ştefan şi a reginei Gizella se înalţă spre valea Vár, pe bastionul-belvedere, de unde se deschide o încântătoare panoramă a podului peste râul Séd. Podul este o creaţie importantă a inginerilor maghiari realizată în 1938 şi este totodată simbolul oraşului. Parcul Botanic cu Animale Kálmán Kittenberger (str. Kálmán Kittenberger) este una dintre cele mai frumoase grădini zoologice din Ungaria.

Din Veszprem putem ajunge foarte usor in Budapesta (222 km) pentru ca vacanta noastra sa fie completa. Dupa atita alergatura in tinuturile Balatonului, aici ne vom relaxa la una din multele bai termale.

In drum ne vom opri sa vizitam Martonvásár , la aproximativ 35 km de Budapesta

Este un loc memorial Beethoven, unde gigantul compozitor a poposit chiar şi în două rânduri. Prietenia care îl lega de familia Brunszvik din Martonvásár, ca şi dragostea nutrită faţă de "iubita nemuritoare" l-au inspirat la crearea unor opere pe care le-a dăruit omenirii, cum sunt sonata Apassionata, sonata Lunii (Mondschein) şi ultima parte a simfoniei a IV-a. Memoria lui este evocată de notele muzicale aflate la Muzeul Beethoven din castelul Brunszvik, de pianul pe care a cântat, şi de comoara păstrată cu sfinţenie de familie: o şuviţă din părul lui. Parcul castelului este un arboret minunat, un parc englezesc întinzându-se pe 40 de hectare, cu un mic lac la mijloc. Pe insula la care se poate ajunge pe un romantic pod de lemn a fost construit o scenă în aer liber, loc al celebrelor concerte Beethoven din lunile iulie-august.

Pentru informatii despre excursiile in Ungaria folositi http://hungarytourism.ro/ , un site foarte bun din care am extras informatii despre frumoasele locuri din jurul Balatonului. 
 

 

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s