Castelul Balcik (Bulgaria)

         Recunosc ca in ultimul timp trebuie sa iau o “pauza” mult mai des pentru a imi reincarca bateriile. Asta faceam si in liceu, apoi in facultate.Macar la doua saptamini fugeam pina in Padina, faceam un traseu si ma simteam ca nou. Apoi au intervenit motive (neintemeiate) ca lipsa timpului, lipsa banilor…. si poate singurul  intemeiat..lenea.

         Si pentru ca locul in care m-am simtit cel mai bine din toate cele pe care le-am vizitat a fost Castelul de la Balcik, am decis s  il revad pentru a cincea oara. Cu siguranta majoritatea dintre voi l-au vazut si toti au citi despre el si istoria lui. Nu am sa fac o prezentare. Vreau prin acest post doar sa va readuc aminte de acest Cuib linistit al Reginei Maria si sa va spun ca puteti petrece un week-end intr-adevar plin de liniste in vilele Castelului.
 
Sejur la Castelul Reginei Maria din Balchik
 
CAMERA DUBLA (Suita, Gutman, Sunset, Izbanda): 48 EURO/noapte/fara masa. Capacitate maxima: 2 persoane.
APARTAMENT: 60 EURO/noapte/fara masa. Capacitate maxima: 4 persoane.
Villa Prince Nikolai (tarif pentru apartament): 86 EURO/noapte/fara masa.
Vila Moara (tarif pentru intreaga vila): 160 EURO/noapte
 
In anul 1924, Regina Maria a Romaniei a poposit pe aceste meleaguri si a fost fermecata de arborii seculari, florile salbatice si mai ales de moara antica si fantana de piatra. Astfel Regina a decis sa construiasca un palat.
Arhitectii au fost Augustino si Ameringo din Italia iar maestrul gradinar Jules Jany din Elvetia. In prezent Complexul Regal de 3* este format din 6 vile: Printul Nikolai, Sunset, Gutman, Izbanda, Suita si Moara. In complex sunt 2 restaurante si o cafenea.
Vila Suita este formata din: 6 camere duble (2 persoane), 2 camere triple (cu 3 paturi), 4 apartamente (capacitate maxima 4 persoane), fiecare apartament fiind format din 2 camere: un dormitor cu pat matrimonial si un living cu canapea extensibila.
Vila Prince Nikolai – Una din cele mai luxoase vile ale complexului. La inceput printul Nikolai, cel mai mic fiu al Reginei Maria, a locuit aici, iar mai tarziu acesta a cedat-o Printesei Ileana (sotia ducelui de Harsburg -Anton). Vila are 1 partament VIP cu dormitor mare, living, baie, bucatarie, TV, frigider si atelier de pictura.
Vila “Sunset” – are 3 apartamente. Fiecare apartament are camere cu 3- 4 paturi, living, baie, TV si frigider.
Vila “Gutman” 5 camere duble (fiecare cu TV, frigider si baie).
Vila “Izbanda” – cladirea adapostea cinema-ul, posta, si telegraful Palatului. Inprezent sunt amenajate 14 camere duble si 2 apartamente. Fiecare camera si apartament are incluse TV, frigider, baie.
Vila “Moara” – Vila cu 2 etaje si parter. Fiecare camera are TV si frigider. La primul etaj sunt un apartament (dormitor, baie, TV si frigider) si o camera dubla (baie, TV si frigider). La al doilea etaj este un hol mare, o mica bucatarie si un spatiu comun. La mansarda se afla o camera dubla cu frigider, TV si vedere la mare.
 
 
Balcic (sau Balchik in limba bulgara), este un orasel situat pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Intre anii 1913 – 1940 a apartinut Romaniei, in urma celui de al doilea razboi balcanic (iunie – august 1913). In 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobandit de Bulgaria.
  In Balcic se afla celebrul Castel (“Cuibul linistit”), resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est, in special datorita colectiei de cactusi.
  Pentru mult timp orasul a fost supranumit Orasul Alb, din cauza dealurilor albicioase din jur. De altfel, intregului tarm i s-a spus, din aceleasi motive, Coasta de Argint. In prezent, brosurile din Bulgaria care prezinta orasul il numesc “perla litoralului bulgaresc”.
  Balcicul are o istorie bogata, putindu-se observa si astazi urmele multor culturi. A fost creat acum aproximativ 2.600 de ani, fiind un succesor al localitatii trace Kruni si al orasului grecesc antic Dionissopolis.
  Doua atractii turistice importante, aflate in relativa apropiere, sunt Capul Kaliakra, situat la circa 35 de kilometri distanta, si oraselul Nessebar, ceva mai departe – circa 120 de kilometri. Si, desigur, mult mai aproape, se afla salba de statiuni turistice, printre care se numara Albena si Nisipurile de Aur.
 
Atit Capul Kaliakra cit si Nessebar sunt doua obiective “obligatorii” pentru cei care merg in Bulgaria.
 
Informatii detaliate despre Castelul Balcik, Kaliakra si Nessebar gasiti pe
 
Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut. Bookmark the permalink.

2 Responses to Castelul Balcik (Bulgaria)

  1. vulpitza says:

    Eu nu am fost inca dar este motivul principal pentru care as merge in Bulgaria.

  2. vlado2 says:

    Iti recomand din suflet si Nessebar-ul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s