Cinque Terre – Italia

         Pentru o perioada foarte lunga de timp, micile asezari pitoresti au stat departe de mersul nebun al lumii, cu sau fara voia lor, insa odata cu construirea primelor cai ferate in zona , legatura dintre cele doua lumi a fost restabilita. Chiar si asa, asezarile au reusit sa-si pastreze aerul rustic, aproape naiv. Fiecare satuc este o variatie pe aceeasi tema: arhitectura veche, fatade pastelate, usor decolorate, flori, localnici care par sa astepte linistiti ceva. Numai ca ei nu asteapta, ei traiesc.

Cinque Terre este o regiune italiana , aflata pe coasta marii Liguriene , chiar la vest de orasul La Spezia . Cele cinci asezari care alcatuiesc regiunea atrag turistii nu numai prin frumusetea peisajelor naturale si prin bogatia culinara , ci si prin aspectul lor de cetati vechi. Importanta culturala a regiunii este atit de mare incit, din 1997, face parte din patrimoniul universal UNESCO. Asezarile din Cinque Terre par sa nu fi fost atinse de evolutia tehnica.Primii locuitori ai zonei au reusit sa imblinzeasca natura cu mijloacele pe care le aveau atunci. Si-au construit case, cartiere intregi pe stinci abrupte si tot aici isi cultiva viile si maslinii.

Cinque Terre inseamna Cinci Sate : Monterosso al Mare ,Vernazza , Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Cele 5 sate se afla asezate direct pe coasta scâncoasă şi sunt legate între ele de o cărare numită Sentiero Azzurro.   
 O vacanta in Cinque Terre este ca o calatorie inapoi in timp…

Cum ajungem… 
Cele mai apropiate aeroporturi sunt Pisa si Genova. Firenze reprezinta de asemenea o posibilitate. Cinque Terre sunt bine racordate la transportul de cale ferata, prin urmare fiecare asezare isi are propria gara. Atat Genova cat si localitatea La Spezia sunt strabatute de trenuri care duc catre Cinque Terre cu regularitate.
Durata calatoriei cu trenul din Genova este de aprozimativ 2 ore. Pentru ca este o zona protejata, care tine mortis la statutul de rezistenta impotriva invaziei moderne, si in care legaturile de transport sunt de data oarecum recenta, accesul cu masina pana in Cinque Terre este imposibil. Cei care calatoresc cu masina pana in Italia, sunt sfatuiti sa isi parcheze vehiculul in localitatea La Spezia, iar de acolo sa mearga cu trenul pana in oricare dintre cele cinci sate in care au ales sa se cazeze.
Zona fiind declarata Parc National exista si o taxa de intrare de 7 euro.

Trenul ne lasă în primul sat, Monterosso. Satul are cele mai placute plaje ale regiunii si cele mai multe hoteluri, restaurante si magazine. Este considerata partea cea mai moderna din zona. Se poate vizita biserica Parintelui Capucin ce ofera o priveliste de ansamblu a zonei Cinque Terre.

 

Imediat dupa iesirea din sat incepe urcusul. O parte a drumului se urca in trepte printre gradini de zarzavat si vii. Dupa o ora de mers (nu numai de urcat.. din fericire) , se ajunge in urmatorul sat, Vernazza – destinatia preferata a turistilor. Si nici nu e greu de imaginat de ce lucrurile stau asa. La intrarea in oras exista o bariera pe care nici un sofer nu o poate nesocoti. Asta pentru ca ea nu se ridica decat in fiecare marti dimineata, pentru a permite accesul masinilor de aprovizionare a afacerilor care depind de distribuitori. Nicio masina nu intra in oraselul de 600 de locuitori.
Vernazza este, de altfel, fericita proprietara a singurului port natural din Cinque Terre, chiar daca in Evul Mediu aici nu se afla nicio plaja. Apa ajungea pana la marginea constructiilor, facand ca barcile sa plutesca asemenea unui decor venetian modern. Locuitorii acestui orasel au renuntat cu bucurie la masini in favoarea barcilor, pe care le adapostesc in sezonul rece, din cauza furtunilor puternice. In aceste cazuri, acestea pot fi trase in “parcarea” restaurantelor.
Orasul nu are in posesie o plaja turistica propriu-zisa, insa acest lucru nu a dezamagit pe nimeni. Dimpotriva. Multi sunt observatori fascinati ai vietii locale, care se petrece pe peticul ingust de nisip. Si pentru ca tot se afla pe malul marii, turistii nepretentiosi isi fac loc si printre stanci pentru a se bucura de o baie de soare.
 Intocmai ca si simbolul yin si yang, orasul este reprezentat de doua zone diametral opuse: una dintre ele este cea luminoasa, imbaiata de soare, denumita sciuiu, iar cealalta, opusa, luvegu, este cea intunecoasa. In departare se vede un castel in ruine, folosit pe post de turn de veghe, in vremurile in care pericolul principal venea de pe mare.

Drumul continua cu un urcus pe munte catre Corniglia, singurul sat care nu are port, locaţia nepermiţându-i un asemenea lux. Satul este asezat pe un promontoriu abrupt , avind plaje pe ambele parti. Se poate vizita biserica San Pietro, datind din anii 1300, cel mai bun exemplu de arhitectura gotica liguriana din intreaga regiune. De aici se coboara pe faleza marii, iar drumul continua numai la nivelul acesta, urmind coasta.

 

Următoarea localitate e Manarola şi drumul durează cam trei sferturi de ora. De vizitat biserica San Lorenzo, datind din sec XIV.

De aici incepe Via dell’ Amore , o faleza lunga de 2 km, care se termina in satul urmator. La mijlocul Via dell’ Amore exista un tunel pe ai carei perezi sunt scrijelite diverse declaratii de dragoste si juraminte de fidelitate. Există şi un mic monument dedicat , iar pe balustrada de lângă se agaţă diverse obiecte simbolice notate cu numele îndragostiţilor. Cel mai des se folosesc două lacăte cu numele amorezilor care se prind de balustrada pe „vecie”.

La celalalt capat se afla ultimul sat,  Riomaggiore.. sau primul… fiind situat cel mai aproape de orasul La Spezia si primul punct pe harta turistilor. Orasul nu dispune de plaja. Din gara se pot lua bilete catre La Spezia sau catre primul sat , Monterosso , pentru a mai lenevi putin la soare.

Excursia dureaza in jur de 6 ore.

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut. Bookmark the permalink.

4 Responses to Cinque Terre – Italia

 1. vulpitza says:

  Vai, ce poze. M-au lasat cu gura cascata. Nu pot sa cred ca exista asa ceva.

 2. vlado2 says:

  Si unde mai pui ca se ajunge relativ usor. Iar bilete de avion gasesti la preturi foarte bune pe companiile low cost. Probabil ca poti sa vezi zona asta intr-un week-end.

 3. vlado2 says:

  Din 7.06 Wizz baga zbor pe Pisa la 45 ron. Din Pisa se poate vedea Florenta. Un bilet de tren din aeroportul Pisa in Florenta costa 5.7 euro. Din Florenta se ajunge cu trenul in genova intr-o ora jumatate. Trenul dus intors este in jur de 20 de euro. Din Genova sunt trenuri catre Cinque Terre. Deci in 4 zile putem vedea si Florenta si Pisa si genova si Cinqe Terre. Ma rog… pe fuga…

 4. iris says:

  Locul este magnific, de neuitat.Va recomand sa lasati masina in La spezia si luati un microbuz naveta , va cazati ,apoi calatoriti cu trenul intre cele 5-que terre:-). Va recomand Hotel La Torretta,in Manarola( inclus in Ghidul Michelin). Nu are rost sa mergeti pe fyga, luati macar 4 zile .Merita .Fiecare dintre cele 5-que terre merita sa fie batuta cu piciorul, merita sa stati pe o terasa si sa admirati Marea Ligurica si merita sa stati la plaja .Cand reveniti la masina, dupa cateva zile de bucurie profunda, va recomand sa mergeti catre Portofino .Este la distanta destul de mica , iar frumusetea locului va va lasa amintiri pentru tot restul vietii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s