Anna Vissi

Poate ca iubind Grecia, o iubesc pe Anna. Poate pentru ca pentru ca o iubeam pe Anna de cind am vazut primul concert al ei in Bucuresti, iubesc Grecia. Habar nu am cine a fost intii. Grecia sau Anna ?! Cind traversez Egeea cu ferry boat-ul dintr-o insula in alta, cind zac pe plajele din Grecia, cind zbor catre Grecia sau inapoi in tara… ascult Anna Vissi. Si poate de aceea de fiecare data cind sunt pe aeroportul Eleftherios Venizelos din Atena urmind sa ma intorc spre Bucuresti, am un maaare nod in git. Si m-am jurat ca am sa merg in Grecia pina cind nu o sa imi mai vina sa pling cind trebuie sa ma intorc acasa.

Anna Vissi s-a nascut in Cipru pe data de 20 decembrie 1957. Primula album al ei a aparut in anul 1977.Pina in 2010 a scos 25 de albume. A avut doua concerte in Bucuresti. Primul , in 2001, alaturi de Emir Kusturica , iar cel de-al doilea, in 2006 cu ocazia promovarii melodiei "Everything", melodie clasata pe locul 9 la Eurovision in acel an.

Nascuta in Cipru, Anna si-a inceput cariera muzicala la o varsta frageda. Avea doar 6 ani atunci cand a incput sa frecventeze Conservatorul Cipriot.

La varsta de 12 ani castiga premiul cel mare la un concurs local de interpretare. Mama sa se convinge de talentul Annei si decide ca intreaga familie sa se mute in Grecia unde oportunitatile pentru o cariera muzicala erau mult mai multe.

Incepe sa colaboreze cu mai multi compozitori importanti greci, printre care Nicos Karvelas, cel care avea sa scrie special pentru Anna prima opera rock greceasca, "Demons" si primul musical, "Mala". Colaborarea dintre cei doi a inceput in anii ’80 si pana in prezent au realizat impreuna 14 proiecte. Printre hiturile realizate impreuna sa numara: Kryvame tin agapi mas, San ta pinasmena peristeria, Oute ena sagapo, Dodeka, Eleni, Trellainomai, Paralio, Den Thelo Na Xereis, Min psahnis tin agapi, si multe altele.

In urma lansarii albumului "Klima Tropiko" ("Tropical Climate"), Anna Vissi domina piata muzicala greceasca, albumul obtinand discul de platina in numai cateva luni de la lansare.

Anna pleaca in turneu in toata Grecia, sustinand nu mai putin de 40 de show-uri de succes. In urma acestui turneu a fost construit un nou club special pentru Anna, unde a sustinut un show de trei ore timp de cateva nopti. Show-urile s-au tinut cu casa inchisa.

In februarie 1997 Anna castiga trei premii muzicale ale industriei muzicale din Grecia pentru Cea mai buna interpeta, Cea mai buna interpretare si Cea mai difuzata melodie.

Albumul "Travma" a fost lansat in aprilie 1997 avand vanzari record de 150.000 exemplare (de trei ori platina) in numai sase luni. Anna a ajuns si in atentia publicului american prin intermediul single-ului "Forgive me this" produs de celebrul Ric Wake.

Succesele s-au tinut lant, ajungand ca in februarie 1999 sa sustina doua show-uri cu casa inchisa la Londra, teatrul Palladium, urmand apoi un mini turneu american in Los Angeles, Atlantic City, Chicago, Boston si New York, toate spectacolele fiind sustinute cu casa inchisa.

Cel mai recent hit al Annei este "Treno", hitul anilor 2003-2004 in Grecia. Albumul ce include acest single, "Paraksenes Ikones" a fost premiat cu dublu disc de platina dupa numai 6 luni.

Anna a fost una dintre atractiile celebrarii includerii Ciprului in Uniunea Europeana in 2004, ea sustinand un super spectacol in fata a nu mai putin de 80.000 de spectatori. Tot in 2004, Anna a inchis Jocurile Olimpice de la Atena cu un spectacol urmarit de cateva sute de milioane de telespectatori. 

Advertisements
This entry was posted in Muzica mea. Bookmark the permalink.

One Response to Anna Vissi

  1. vulpitza says:

    Da, suna foarte bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s