El Gouna (Egipt)

El Gouna , mica Venetie a Egiptului , se afla la citeva minute de Hurghada. Este construita pe 10 km de plaja si se mandreste cu o arhitectura unica. In 1992 un bogat om de afaceri egiptean si-a construit aici o casa de vacanta. Vrajit fiind de frumusetile locului a decis ca e pacata ca numai el si citiva prieteni apropiati sa se bucure de ele. Asa ca a cumparat o mare suprafata de pamant cu 1.5$ mp pe care s-a inceput constructia primului hotel.

El Gouna este o viziune indeplinita a fondatorului companiei Orascom Development – Samih Sawiris care s-a indragostit de locul cu pricina si a construit acest proiect de referinta la nivel mondial – o statiune moderna , creata din desert si rasfirata pe o multime de insule si lagune. O gama bogata de posibilitati de cazare in hoteluri de lux, centre de scufundari, baza hipica, magazine si bazaruri, baruri, discoteci. Portul statiunii este renumit , la fel ca si singurul Cazino de pe coasta Marii Rosii. marea mandrie a statiunii este terenul de golf.

Planificarea pina la ultimul detaliu, arhitectura superba si administrarea competenta asigura mentinerea in perfecta stare o punctelor de atractie. la fel de mare ca si centrul Londrei, statiunea are parte de soare tot timpul anului.Pentru a nu se pierde specificul local, toate hotelurile, ca si celelalte facilitati turistice (restaurante, cluburi, lanturi de magazine), respecta din punct de vedere arhitectural – chiar si in cazul in care au fost proiectate de Michael Graves, autorul Disneyland-ului parizian – stilul nubian clasic: cladiri joase, cu cel mult doua-trei niveluri, cu gradini interioare racoroase si coridoare pline de umbra .
 

Suprafata totala este de 37.8 milioane mp din care momentan sunt construiti 9 milioane mp. El Gouna este cladita pe 20 de insule inconjurate de lagune. Lagunele acopera aproximativ 2 milioane mp. Statiunea are aeroport propriu (particular), transportul local fiind asigurat de autobuze, barci si tok tok.

Din El Gouna se poate face o minunata excursie in Insula Giftun, insula nelocuita.Se pleaca dimineata cu vaporasul pe Marea Rosie. Prima oprire se face in larg pentru scufundari la suprafata. Echipamentul este inclus in pret si se primeste la imbarcarea pe vaporas. Va recomand din suflet sa profitati din plin de aceste opriri. Imaginile sunt absolut minunate. Corali imensi si mii de pesti marini. Apoi vaporul se indreapta spre Insula Giftun renumita pentru recifurile de corali. Stiu ca o sa fiti fermecati de culorile marii de aici. dar va recomand sa va reveniti repede si sa fugiti cu labele si ochelarii in apa. Nu va rezumati la primii metrii. Inaintati in mare. Mii de corali va asteapta.Senzatia este unica.Se vor mai face doua opriri in larg. Dar parca aici e cel mai frumos. Timpul pe insula este insuficient sa te bucuri si de corali si de plaja si de Barul de la Paradis Beach.
Pretul excursiei este de aproximativ 30 euro.Excursia dureaza in jur de 8 ore.

O alta excursie din El Gouna se face catre "Casa Delfinilor" – un loc la fel ca multe altele in Marea Rosie – in care se face snorkeling , dar in care chiar te intilnesti cu delfinii si inoti la citiva metrii de ei.

Cu toate frumusetile ei, El Gouna nu este neaparat mai frumoasa decit Hurghada. Asta este doar parerea mea. Multe dintre hoteluri nu au plaja, ele fiind construite pe insulite care au iesire in lagune. Adincimea lagunelor este mica si in plus spatiul pentru inot este limitat datorita zecilor de barci cu turisti. Majoritatea "plajelor" sunt pe iarba. Ori ca sa mergi la Marea Rosie ca sa faci plaja pe iarba si sa inoti intr-o laguna facuta de mana omului nu mi se pare o idee excelenta.

Deci….haideti sa ne cazam in Hurghada si sa fugim pentru o zi in El Gouna sa vedem ce minuni a mai "nascut" mintea omului.
 

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut. Bookmark the permalink.

2 Responses to El Gouna (Egipt)

  1. Absolut superb. Acolo se face turism, nu la noi in tara.

  2. terra says:

    pozele sunt foarte frumoase, abia stept sa ajung acolo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s