Lhasa de Sela

Tin minte ca am citit un anunt sec intr-un ziar romanesc:

"Cântăreaţa americano-mexicană Lhasa de Sela, stabilită de mai mulţi ani la Montréal, a murit vineri seară, la vârsta de 37 de ani, din cauza unui cancer mamar, potrivit unui comunicat emis, duminică, de managerul artistei, informează AFP. "

Am ramas mut, uitindu-ma la monitor, incapabil sa mai caut alt anunt care sa il dezminta pe primul. Anuntul continua cu o scurta biografie, seaca :

"Un cancer mamar împotriva căruia ea a luptat cu curaj şi hotărâre timp de peste 21 de luni a învins-o în cele din urmă", a declarat David-Etienne Savoie în acest comunicat publicat în numele familiei şi apropiaţilor cântăreţei.

Lhasa de Sela a murit la domiciliul ei din Montréal, pe 1 ianuarie, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, a precizat managerul artistei.

Cunoscută şi sub numele simplu de Lhasa, cântăreaţa a cucerit publicul canadian şi internaţional în 1997 cu albumul ei de debut, în limba spaniolă, "La Llorona", un amestec de cântece tradiţionale latino-americane şi de texte originale transpuse pe o muzică ce amestecă ritmurile ţigăneşti cu sonorităţile blues, country şi rock.

Născută pe 27 septembrie 1972, în localitatea Big Indian din statul american New York, dintr-un tată mexican şi o mamă americană, Lhasa de Sela a ales Montréalul la vârsta de 19 ani pentru a se lansa într-o carieră muzicală.

Ea compunea şi interpreta o muzică intimă, caldă, "născută din memoria unei copilării petrecute pe drumurile din Mexic şi Statele Unite", se indică în acest comunicat, postat pe site-ul oficial al cântăreţei.

După succesul discului "La Llorona", artista s-a mutat la Marsilia, unde a pregătit timp de peste doi ani cel de-al doilea album, intitulat "The Living Road", lansat la Montréal, în 2003, şi care conţinea piese interpretate de această dată în limbile spaniolă, franceză şi engleză, purtând amprenta originilor sale amestecate.

Anul trecut a fost lansat al treilea album al artistei, intitulat "Lhasa", pentru care era prevăzut un turneu european în toamna anului 2009. Însă, după câteva concerte susţinute în Franţa şi în Belgia, turneul a fost anulat, pentru că artista "se confrunta cu o gravă problemă de sănătate de mai bine de un an".

Lhasa de Sela a colaborat cu o serie de artişti renumiţi, precum Arthur Higelin, Patrick Watson şi Jérôme Minière. În 2005, ea a fost desemnată cea mai bună artistă a celor două Americi la gala Awards for World Music, organizată de BBC.

Lhasa de Sela a concertat şi în România, în aprilie 2005, la Sala Palatului din Bucureşti.

In Librariile Carturesti(si probabil nu numai) se gasesc albumele ei. Si ca un omagiu adus artei vreu sa va rog sa cumparati albumele si sa nu incercati sa dati o cautare pe torrente.

 Cele trei albume pe care le-a scris si cintat aduc ceva cu care putini poate sunt obisnuiti. Ceva care scurge tot ce e latin in noi,tot ce e viu in noi, in principal iubirea fara care nu am mai exista, cu toate derivatele ei .

In Montreal a nins neintrerupt 40 de ore cand a murit Lasha de Sela.

 

Primul sau album este cel care noua ne place cel mai tare. La Llorona (cea care plange) a aparut in 1997, cantat in intregime in spaniola, te incanta cu acordeoane, tube, trompete si cu o sonoritate latina si pe alocuri aproape mediteraneeana, deasupra careia pluteste vocea in strafundul careia parca strabate o disperare calma, o durere resemnata a drumului nesfarsit.

The Living Road pastreaza laitmotivul drumului si apare in 2003, la 6 ani dupa primul album, timp care i-a permis Lhasei sa mai rataceasca prin lume, de data asta prin Europa, insotind pe trei dintre surorile sale cu teatrul-cabaret-circ Pocheros si ducand o viata nomada impreuna cu artistii de circ. The Living Road este un album cu o sonoritate mai matura, strabatut de un nou fior al drumului deschis si cantat impecabil in trei limbi: engleza, franceza si spaniola.

Intre al doilea si al treilea album am avut ocazia sa o vedem si la Bucuresti, in 2005. Am fost la concert atunci (tocmai ii descoperisem muzica) si imi amintesc doar ca am ascultat-o cu o veneratie siderata tot timpul concertului.

Ultimul album –Lhasa– a fost lansat anul trecut, in 2009, in ciuda faptului ca avea probleme de sanatate de mai mult de un an – cancer la san. Situatia s-a inrautatit, si-a anulat turneul, iar pe 1 ianuarie 2010, dupa aproape doi ani de cancer, parca urmandu-si propriul cantec, Para el fin del mundo o el ano nuevo, a iesit pentru totdeauna din lumea devenita prea mica pentru drumurile ei.
 

Advertisements
This entry was posted in Muzica mea. Bookmark the permalink.

One Response to Lhasa de Sela

  1. vulpitza says:

    Nu stiam, acum am citit la tine. Canta asa, de parca iti ajungea la suflet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s