Nafplio (Grecia)

Profitind de cele 27 de grade intr-o zi de 22 noiembrie,am plecat din Atena catre Pelopones. Recunosc ca nu am vazut foarte mult din Grecia continentala. Am preferat sa incep cu insulele si acum ma aflu intr-un impas… nu ma vazut toate insulele pe care mi-am promis sa le vad si Grecia continentala este fascinanta…asa ca mi-ar ma trebui cam 10 excursii prin aceasta tara .Astfel ca am decis sa plecam catre Napflio.…fosta capitala a Greciei. Distanta Atena -Napflio..aproximativ 165 km.

 Pentru multi Peloponesul este adevarata Grecie.In peninsula despartita de continent prin istmul Corint se regaseste cea mai mare parte a istoriei grecesti: aici intalnesti la tot pasul o cetate sau ruinele unui vechi polis. Temple, teatre sau orase, centre importante in Antichitate se pastreaza si astazi, ca o marturie a uneia dintre cele mai stralucite civilizatii. Peloponesul, acest pamant incarcat de legende, are oameni minunati, ospitalieri si plini de viata.

Conform legendei, orasul a fost intemeiat de Nauplios, fiul zeului Poseidon, care e mentionat in mitologia greaca ca erou pentru descoperirile sale din domeniul astronomiei (printre altele a descoperit Ursa Minor) si pentru faptele de vitejie din timpul Razboiului Troian.Nafplio a fost ridicat de catre venetieni la 1500, care isi asigurau “porti de comert” in toate locurile in care puteau amenaja un port. Pe la 1800, Ioannis Capodistrias, primul presedinte al Greciei (care a renuntat la functia pe care o avea atunci, aceea de ministru al afacerilor externe al Rusiei, pentru a-si servi Grecia natala) a decis sa faca din Nafplio “buricul pamantului”: a deschis prima scoala din Grecia, a construit palatul prezidential, insa a fost asasinat in fata Hagios Spyridon, incident care a omorat in fasa incercarile de a face din oras capitala Greciei. Chiar daca Atena a castigat batalia, Nafplio ramane invingator la frumusete si calitate.

Arhitectura medievala se impleteste cu decoratiunile turcesti in partea veche a orasului, care dateaza din perioada celei de-a doua ocupatii venetiene, din 1686-1715. Venetienii si-au lasat amprenta peste tot in aceasta asezare: deasupra orasului troneaza impozanta Cetate Palamidi, unde cei ambitiosi pot ajunge urcand 999 de trepte. Privelistea merita tot efortul. Turistii care nu pot urca atat de mult au la dispozitie o sosea de cealalta parte a dealului, pe unde se ajunge la cetate cu masina in mai putin de un sfert de ora. In mijlocul unei insulite din golf se ridica fortareata Bourtzi, construita tot de venetieni, in secolul al XV-lea. Candva folosita pentru apararea orasului, transformata mai tarziu in lacasul calailor, apoi in hotel, mica fortareata este astazi un loc de interes pentru turisti, care pot ajunge aici cu vaporasul in schimbul a 4 euro. Magazinele bogate, pietele si strazile curate, portul si imbinarea pitoreasca dintre munte si mare iti umplu sufletul de bucurie si te determina sa revii in acest loc minunat.

Palamidi este de fapt o fortareata militara situata pe creasta unui deal, la o altitudine de 216 m , construita de venetieni in timpul celei de-a doua ocupatii a insulei Creta, in perioada 1686 – 1715.
Fortareata este rezultatul unui ambitios proiect si destul de complex, ce s-a desfasurat intre 1711 – 1714. Stilul arhitectural este baroc si iar terasele castelului ofera o priveliste spectaculoasa asupra golfului Argolic si orasului Nafplio.

Fortareata Bourtzi ,cunoscuta si sub numele “Castelul de pe mare” ,este o mica peninsula iar  castelul se afla localizat chiar in mijlocul portului Nafplio, Venetienii au finailzat fortificarea lui in 1473 pentru a proteja orasul de pirati si  invadatorii veniti de pe mare. Dupa ce au grecii l-au recastigat de la turci in 1822 a servit drept fortareata defensiva  pana in 1865. Apoi a fost transformata in resedinta  executorilor  celor condamnati in castelul Palamidi.  Din 1930 si pana in 1970 a servit ca hotel.

Inspirati, poate, si de potrivirea de nume, venetienii au numit orasul un al doilea Neapole. Nauplia a fost capitala Greciei îndata dupa dobândirea independentei fata de turci, pâna în 1834, cînd a cedat Atenei înâietatea. Aici a fost asasinat primul guvernator, Capodistria; aici a fost primit cu fast regele Othon, fratele lui Ludwig al II-lea al Bavariei si tot aici a izbucnit, în 1862, revolta care avea sa duca la detronarea lui. Înflorind în anii 1820, orasul este construit în stil neoclasic, dar pastreaza si urme ale renascentismului venetian, precum si câteva foste moschee. Într-una din ele, situata în piata principala, a functionat primul parlament grec.

Nafplio are si avantajul ca este foarte bine pozitionat fata de importantele situri antice precum Micene, Epidauros, Nemeea, Argos si Corint.

Nafplio este o versiune mult mai frumoasa si la scara larga a cartierului Plaka din Atena. Piata centrala, numita Syntagma (Constitutiei), este pavata cu marmura si este inconjurata de cladiri istorice incluzand cafenele turcesti, magazine, o banca si un hotel. Stradutele din jurul ei sunt foarte bine luminate, aproape de bulevardele principale si pline de oameni iesiti la plimbare sa admire magazinele de bijuterii si de suveniruri turistice sau in cautare de un restaurant bun. Unul dintre putinele locuri din orasul vechi care inca retine caracterul Greciei din anii 50-60 este Kathni, un cafeneon retro care inca nu a fost transformat intr-un cafe-bar, pastrandu-si farmecul initial. 
 

Pentru mai multe informatii : http://www.amazingrace.ro/Europa/5/Grecia/82/0/294/NAFPLIO:_Vechea_capitala_a_Greciei.html

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nafplio (Grecia)

  1. vulpitza says:

    In ce perioada imi recomanzi sa vad Grecia?

  2. vlado2 says:

    Recomand Grecia oricind ))).. Eu am mers in insule ( Santorini , Milos , Mykonos , Zakynthos) in septembrie ( dupa 10 sept). Pentru ca atunci este o temperatura care imi place. Pentru ca apa este super buna. Pentru ca nu mai sunt turisti (sau nu mai sunt ca si vara). In Milos eram singuri pe plaja. In Santorini eram 4 persoane pe plaja. Pentru ca preturile scad si la jumatate.

    Nu iti recomand sa mergi neaparat spre insulele arhicunoscute. Acolo deja nu mai simti nimic din Grecia. Sincer sunt de parere ca nu merita Creta,Zakynthos, Rhodos. Daca tot pleci in Grecia, mergi la greci , mergi intr-un loc in care sa te simti “greceste”. Mai sunt si alte insule pe care ofertele noastre nu le cuprind (si bine imi pare).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s