Marea Rosie

Marea Rosie

                 Nu se stie cu siguranta de unde provine denumirea de Marea Rosie. Se spune ca denumirea se datoreaza dezvoltarii sezoniera a algelor care coloreaza in scurte perioade ale anului, apele de obicei albastre in rosu-cafeniu.Dar cind apune soarele desertului, reflectind dealurile trandafirii in apeleneunduite de vant, este ispititor sa optezi pentru o explicatie mai poetica.
                 La scara timpului geologic, Marea Rosie a fost tanara.A inceput sa se formeze acum circa 30 mil de ani, cind scoarta Pamantului a inceput sa se despice creand Marele Rift African. Cand placile continentale africana si arabica s-au separat, scoarta dintre ele s-a prabusit si treptat, de-a lungul mileniilor,apa marii a inundat o parte a riftului. Deplasearea placilor e constanta si laturile mai mult sau mai putin drepte ale Marii Rosii trag in directii opuse, in ritmul de 12 mm pe an.Desi asta inseamna doar un metru intr-un secol, nu exista indicii ca se va opri; ritmul s-ar putea chiar accelera.Dezvoltarea marii a fost pina acum  aproape perfect paralela cu cea a Oceanului Atlantic ; peste 200 mil de ani ar putea ajunge la fel de mare ca si Atlanticul.
                 Deplasarea scoartei terestre are si alte efecte.Ea face ca liniile de coasta de pe ambele laturi ale marii in crestere sa se desprinda una de alta, astfel incit apa raurilor se scurge din Marea Roasie in loc sa se verse in ea.Iar acvivitatea vulcanica de-a lungul liniei care separa placile urca temperatura apei pina la 59 de grade C -cea mai mare de pe planeta.Mare Rosie este si mai sarata decit orice ocean, cu un nivel de salinitate de 4,1% (Media oceanelor este de cca 3,5%, iar a Marii Mediterane de 3,8%). Inainte de a se deschide complet trecerea spre Oceanul Indian cu cca 25 mil de ani in urma,orice apa care se varsa in Marea Rosie in crestere se evapora si, ca urmare, s-au format vaste straturi de sare.  Ridicari de teren mai recente au agitat aceste straturi, imprastiind sarea din ele in mare.Evaporarea rapida a apelor de suprafata sub dogoratorul soare tropical concentreaza si mai multa sare.In lipsa raurilor care sa se verse in ea si a ploilor tipice desertului, de cca 25 mm pe an, Marea Rosie pierde echivalentul a 1,8 m adancime de apa anual.Fara adaosul apelor din Oceanul Indian prin stramtoarea Bab el-Mandeb, ea s-ar evapora complet in cele din urma.Dar in situatia data,la mijlocul iernii,cind apa atinde cel mai jos nivel, straturile de sus ale recifului de coral care margineste tarmul, incep sa moara.
                      De-a lungul riftului, magma din scoarta Pamantului se ridica permanent pentru a umple golurile produse cind se desprind placile.In niste buzunare adanci,unde temperatura si salinitatea sunt deosebit de ridicate, mineralele din magma devin foarte concentrate.Oamenii de stiinta au gasit 15 asemenea "adancituri", in care concentratia de metale grele sunt considerate a fi de 30.000 de ori mai mari decit cele din apele de mare obisnuite.Valoarea fierului, manganului, cuprului si zincului numai din cei 9 m de sedimente superioare este estimata la 2.000 de milioane de dolari.Aceste minerale s-ar putea dovedi a fi cea mai mare bogatie a Marii Rosii.
                      In mod curent insa, cea mai mare comoara a marii este viata sa marina bogata.Pentru ca apa este calda, marginile inguste ale tarmului cu povarnisuri abrupte adapostesc unele din cele mai abundente recifuri de coral din lume.Ele au inceput sa se formeze in urma cu numai 6.000/7.000 de ani, deci sunt printre cele mai tinere.Pina azi au fost identificate cca 180 de specii de coral, intre care multe cresc doar in marile ecuatoriale, la cca 2.500 km spre sud.Recifele dense, unde se pot gasi uneori si peste 20 de specii pe o arie cu un diametru de doar 3 m, ofera pe rand adapost pentru mai bine de 1.000 de specii de pesti dintre care 30% traiesc numai in aceste ape.
                       La fel ca alti pesti de recif din alte parti ale lumii , unele specii au capacitatea de a-si schimba sexul, asigurindu-si astfel cele mai bune sanse de supravietuire.Daca nu sunt destui masculi intr-o generatie,unele femele ajunse la maturitate,devin mai mari si mai viu colorate, transformindu-se in ceea ce oamenii de stiinta numesc supermasculi.In perioada imperecherii , un supermascul atrage diverse femele sa depuna icre si se lupta cu alti supermasculi, ignorind deseori masculii naturali, care au uneori o infatisare similara cu a femelelor.Astfel ambele seturi de masculi se reproduc si continuitatea speciei este asigurata.
                      Putine plante se dezvolta la marginea dintre uscatul tropical si mare : oxigenul este in cantitati mici si salinitatea mare face dificila supravietuirea.cele 26 de specii de manglier folosesc diverse metode pentru a indeparta sarea. Unele au filtre de sare in  radacini,altele depoziteaza sarea in anumite frunze care apoi sunt lepadate.In plus multe specii cresc cu radacinile deasipra pamantului, pentru a lua oxigen direct di aer cind se retrage fluxul. 
                     Frumusetea si diversitatea vietii submarine este in contrast puternic cu ariditatea pamantului care margineste marea; acest deget de apa imparte un desert care se intinde din Mauritania, in vestul Africii, pina in Gobi,in centrul Chinei.In urma cu cca 200 mil de ani, Marea Rosie era doar o mica depresiune in uriasul continent afro-asiatic ; astazi este o mare tropicala adanca si ar putea deveni un ocean vast. 

 Text: ‘Lumi fascinante, Locuri uimitoare"             

                 Probabil ca cel mai simplu mod de a vedea aceast minunal tinut subacvatic este o excursie in Egipt. Majoritatea hotelurilor din Hurghada au in apele ce apartin plajelor lor privare recifuri de coral. Deci in zilele in care nu se fac alte excursii va puteti delecta cu jocul pestilor printre corali, facind scuba la citiva metrii de hotel. Dar sa nu cumva sa va inmoaie caldura si sa ratati excursia pe Insula Giftun unde , atit in drum spre ea cit si de jur imprejurul ei veti avea ocazia sa vedeti cele mai spectaculoase forme de corali… si cele mai ciudate vietati , uneori inspaiminatatoare….
 

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care le-am vazut, Lumi acvatice / Acvarii si pestii din ele. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s