Cascada Iguaçu (Granita dintre Argentina si Brazilia)

Cascada Iguaçu (Granita dintre Argentina si Brazilia)

Parcul Naţional Iguazu, aflat la extremitatea nord-estică a Republicii Argentina, dar şi a provinciei Misionarilor (Misiones), adică la frontiera triplă dintre Brazilia, Paraguay şi Argentina, a fost înfiinţat în anul 1934.Declarat de către UNESCO Patrimoniu Natural al Umanităţii în 1984, şi cu o suprafaţă de 67.620 de hectare, Parcul Naţional Iguazu găzduieşte celebrele Cascade din Iguazu şi pădurea subtropicală cu mai bine de 2000 de specii de floră şi faună autohtone.Fluviul din Iguazu izvorăşte în sudul Braziliei şi  curge mai bine de 1300 Km înainte de a cădea într-o prăpastie de 80 de metri care formează cascadele din Iguazu, sub forma unui amplu U de aproape 3 km în care vaporii (aburii) formează norii care, reflectaţi de către soare, devin  curcubee uimitoare.
Printre numeroasele cascade, Union este celebră pentru că ea naşte spectaculoasa cascadă „Garganta del Diablo” (Gâtlejul Diavolului) şi pentru că este graniţa între Argentina (78 % din cascade) şi Brazilia (22% din cascade).Numele cascadelor vine din limbajul guarani şi înseamnă „marea apă”. Ele sunt formate din 270 de cascade de până la 82 metri înălţime şi 3 km lăţime, care pot fi vizitate cu ajutorul pasarelelor (podeţelor) şi drumurilor care vă poartă  de la o cascadă la alta şi care vă permit să le apreciaţi din diferite perspective.

Coltul in care Brazilia se invecineaza cu Argentina este peisajul unde evolueaza o serie de cascade spectaculoase care, impreuna, au de patru ori latimea cascadei Niagara si o inaltime mai mare cu 30 de metrii.Pe o latime de aproape 4 km, Cascada Iguaçu se rostogoleste pe marginea platoului Parana si plonjeaza intr-un defileu, corect denumit La Garganta del Diablo (Beregata Diavolului), pina la 80 m adancime.Bubuitul permanent al apei furioase se aude de la 24 de hilometrii.
Cind a vizitat acest loc spectaculos, Eleanor Roosevelt, sotia fostului presedinte american a spus : "Prin comparatie, Niagara noastra pere un robinet de bucatarie". Iar botanistul elvetian Robert Chodat descria astfel grandoarea peisajului :"Cand stam la poalele acestei lumi de cascade si ne ridicam privirea, vedem la 269 de picioare deasupra noastra un orizont cu o linie de ape ; colosalul spectacolo al unui ocean care cade intr-un abis este aproape infricosator."
Circa 275 de cascade individuale, separate de insule stancoase, acoperite cu copaci, alcatuiesc imensa cascada Iguaçu. Platoul peste care curg cascadele este alcatuit din lava solidificata si roci vulcanice dure, precum bazaltul.Aceste roci nu se erodeaza usor si rezista apei tumultoase, fortind-0 sa curga in canale inguste in jurul lor -astfel s-au format numeroase insule stancoase.Unele cascade se revarsa de la margine spre defileu intr-un torent continuu, altele clipocesc de la un prag la altul inainte de a ajunge jos.La baza defileului cascada se intilneste cu torenti navalnici si impreuna se unesc cu raul Parana, la 22.5 km spre sud.
Doar doua fluvii sud-americane , Amazonul si Orinoco, sunt mai puternice decit raul Iguaçu, care alimenteaza cascada si are o latime intre 450 si 900 m pe cea mai mare parte a cursului sau. Ascensiunea si prabusirea apelor raului depinde de ploile sezoniere care se aduna in bazinul sau de scurgere.In plin sezon ploios,din noiembrie pina in martie raul arunca aproape 13.6 milioane de litrii de apa pe secunda pe Beregata Diavolului -suficient pentru a umple sase bazine olimpice.In sezonul uscat,din aprilie pina in octombrie, volumul de apa se reduce considerabil, pina la 2.3 mil de litrii pe secunda.
Odata la circa 40 de ani, un sezon excesiv de uscat seaca tot raul.Ultima oara cind s-a intimplat asta, in 1978, cascada a fost timp de o luna doar un sir de stanci, pina cind a aparut un fir de apa- un semn ca se trezea la viata.
Iguaçu inseamna "apa cea mare" in guarani, limba pieilor rosii care au locuit initial in acest paradis acvaric cu vegetatie tropicala luxurianta. Conform unei legende a acestora, aparitia cascadei a fost provocata de razbunarea unui zeu care traia in jungla de linga raul Iguaçu.Ranit in dragoste de un razboinic pe nume Taroba, care i-a luat iubita pe rau , intr-o canoe, zeul s-a infuriat. pentru a-i impiedica pe indragostiti sa ajunga mai departe, el a sfarimat pamintul de sub rau, crapindu-i suprafata printr-un sir de cascade.
Indienii au trait aici cu mult inainte ca exloratorul spaniol nunez Cabeza de Vaca sa descopere Cascada Iguaçu in 1542, in timp ce conducea 280 de soldati de pe coasta Braziliei spre recent intemeiatul oras Asuncion din Paraguay. Conform obiceiului din acele vremuri, de Vaca a numit cascada Saltos de Santa Maria, dupa numele Sfintei fecioare Maria, dar s-a revenit curind la numele local in guarani.In mod ciudat, Nunez Cabeza de Vaca n-a fost impresionat de descoperirea lui. Prima relatare a aexpeditiei publicata in spaniola in 1555, mentioneaza doar ca "Iguaçu era atit de puternic incit canoele erau duse violent in josul raului, pentru ca acolo exista o mare cascada…De aceea a trebuit sa scoatem canoele din rau si sa le caram pe uscat dincolo de cascada".
In schimb botanistul Robert Chodat a fost impresionat.El a fost fascinat de bogatia regiunii si de flora ei prospera: "o vegetatie exuberanta, aproape tropicala, frunze de ferigi uriase, elegante trunchiuri de palmieri si o mie de specii de copaci, cu coroanele aplecate spre golf, impodobite cu muschi, begonii roz, orhidee aurii,bromelii stralucitoare si liane cu flori-trompeta".

La inceputul acestui secol,Brazilia si Argentina au infiintat parcuri nationale pe zonele lor cu cascade, in scopul de a ocroti formele de viata tropicale si subtropicale. De pe tarmul brazilian se vede clar intreaga intindere a cascadelor, in timp ce de pe tarmul argentinian observatorii se pot urca printre si pe sub ele, admirindu-le de aproape. Grandoarea si frumusetea primitiva a magnificelor cascade laolalta creaza un uimitor spectacol al naturii neimblinzite.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care imi doresc sa le vad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s