Castelul Neuschwanstein (Germania)

Castelul Neuschwanstein , una din cele mai fotografiate constructii din intreaga Germanie , atrage anual circa 1.3 mil turisti.

Am sa vorbesc mai putin de castel si mai mult despre cel care l-a construit, "Regele nebun" – Ludovic al II-lea. La varsta de 18 ani , in aplauzele entuziaste ale supusilor sai, inaltul si chipesul print se urca pe tronul Bavariei.Cand a implinit 40 de ani, era obez si ducea un trai retras, obsedat fiind de castelele sale de basm.La citeva zile dupa ce a fost declarat nebun si incapabil sa conduca regatul, a murit inacat.

In data de 13 iunie 1886 , dupa ora 22.00, s-au auzit prmele strigate ale celor care fusesera insarcinati sa rascoleasca imprejurimile la lumina tortelor. Regele si medicul sau psihiatru, Bernhard von Gudden ,nu se mai intorsesera de la plimbarea de dupa amiaza….doua umbrele lasate pe o banca,si palaria regelui in apropiere.La marginea apei pluteau pardesiul si haina regelui.Vaslind mai in largul lacului, cautatorii au gasit la scurt timp trupurile neinsufletite ale celor doi. Cand cele doua corpuri au fost examinate , s-a descoperit ca Gudden avea zgarieturi pe fata, iar deasupra ochiului drept o vanataie.Urmele de pe gat sugerau o tentativa de strangulare.Trupul regelui nu prezenta leziuni. Incercase oare Ludovic sa evadeze? Sau regele l-a omorit pe medic si apoi s-a sinucis inecindu-se? Oricare ar fi fost faptele, era sfirsitul tragic si socant al unei vieti ce incepuse sub auspicii atit de favorabile cu 41 de ani in urma.

Pe 25 august 1845, bataile de clopot si bubuiturile de tun anuntau la Munchen nasterea fiului printului mostenitor maximilian al Bavariei si al sotiei acestuia, Marie. Copilul a purtat intii numele de Otto, mai apoi de Ludovic, in amintirea bunicului sau Ludovic I. Trei ani mai tarziu, regele a fost obligat sa abdice din pricina scandalului izbucnit in urma legaturii sale cu dansatoarea Lola Montez ; Maximilian a preluat tronul si Ludovic al II-lea a devenit print mostenitor.O luna mai tirziu se nastea fratele sau, Otto. La 10 martie 1864 ,cu putin inainte de a implini 19 ani,Ludovic a devenit rege in urma mortii premature a tatalui sau. Poporul l-a indragit instantaneu pe rege.Ludovic avea o tinuta semeata si o gratie aproape feminina. Femeile suspinau cind trecea si i se scriau sonete care ii erau trimise la resedinta regala. Una din datoriile sale regale era cea de a se casatorii si a avea un mostenitor.In 1867 a ales-o pe frumoasa sa verisoara Sophie pentru a ii sta alaturi. Toata lumea era satisfacuta.Ludovic si Sophie alcatuiau un cuplu frumos. Dar nunta ce urma sa aiba loc in august a fost aminata pentru octombrie, ca mai apoi logodna sa fie rupta brusc de rege cu citeva zile inainte de ceremonie. Ludovic i-a marturisit unui curtean ca mai bine s-ar ineca intr-un lac alpin decit sa se casatoreasca. Ludovic nu si-a ascuns niciodata dispretul fata de Curtea din Munchen si, odata cu trecerea anilor, isi petrecea din ce in ce mia mult timp la resedintele sale din munti.Prefera la cina prezenta statuilor lui Ludovic al XVI-lea si a Mariei Antoaneta, decapitati in timpul Revolutiei Franceze, decit prezenta musafirilor in carne si oase.Facind din noapte zi,Ludovic dormea de dupa amiaza pina la miezul noptii ,cind se trezea pentru a face lungi plimbari singuratice prin Alpii inzapeziti. In sala de spectacole de la Curte erau puse in scena reprezentatii elaborate  la care regele era unic spectator.

Dupa scurta idila cu Sophie, Ludovic a ajuns sa prefere compania tinerilor ofiteri si a chipesilor actori.Jurnalele regelui, publicate dupa moartea sa si scrise intr-un amestec de germana, franceza si latine, scoteau la iveala disperaraea incercarilor, se pare nereusite, de a isi reprima homosexualitatea.Majoritatea legaturilor sale cu barbatii au fost de scurta durata, cu exceptia celei avute cu intendentul grajdurilor, Richard Hornig, care a durat aproape 20 de ani. Casatoria lui Hornig se presupune ca a fost pentru rege mai greu de suportat decit razboiul franco-prusian.

In iulie 1870, Franta a declarat razboi Prusiei, dar a fost rapid invinsa de o coalitie a statelor germane printre care se numara si Bavaria. Cancelarul Bismark i-a impus lui Ludovic sa se alature formarii unui imperiu german condus de regele Wilhelm I al Prusiei. Regatul Bavariei a fost inclus in Imperiul German, proclamat la inceputul anului urmator in Sala Oglinzilor de la Versailles. Cum independenta Bavariei era acum limitata, lui Ludovic ii reveneau mai putine sarcini in calitate de monarh.In vara lui 1867 calatorise pe ascuns in Franta si, vazind in cele din urma Versailles-ul, a hotarit sa cladeasca palate impunatoare si in tara sa.

A inceput constructia la Neuschwanstein in 1869, la Linderhof in 1870 si la Herrenchiemsee in 1869. Doar Linderhof avea sa fie terminat in timpul vietii sale.Aceste castele de basm au fost descrise ca vulgare si artificiale.Pentru Ludovic, ele reprezentau locul unde putea uita de obligatiile regalitatii.

Neuschwanstein este poate cel mai graitor pentru inclinatia sa spre ostentatie. Construit pe o stanca inalta, el domina – voit – palatul tatalui sau, Hohenschwangau. Era menit sa fie, dupa cum ii scria lui Richard Wagner(cu care se presupune ca a avut o relatie mai mult decit de prietenie), o replica a castelelor medievale ce constituiau decorul pentru operele compozitorului .Castelul avea o sala de primire inalta de doua etaje si construita in stilul unei biserici bizantine – numai ca acolo unde te-ai fi asteptat sa fie altarul era asezat tronul –  ;o galerie a menestrelilor, iar dincolo de biroul lui Ludovic de la etajul al patrulea, o pestera artificiala, dotata inclusiv cu o cascada si o luna in interior.

Al doilea castel de vis al regelui, Linderhof, a fost la inceput doar o anexa, sub forma unui dormitor, la o simpla cabana de vinatoare situalata la cca 20 km de Neuschwanstein. Dar Ludovic a vevenit curind obsedat de construirea unei replici a Marelui Trianon, elegantul pavilion regal din gradinile  de la Versailles.Incaperile sunt ornamentate cu decoratiuni din aur, oglinzi, portelan si pietre semipretioase.In gradina, Ludovic a construit o grota artificiala  ; intrarea se facea printr-o poarta ascunsa intre stinci, iar in interior se afla un lac miniatural pe care regele era plimbat cu barca.

Cel mai ambitios proiect arhitectural a fost Herrenchiemsee, ridicat pe o insula din cel mai inalt lac al Bavariei. Chiemsee, la 70 km de Munchen.Aici Ludovic si-a putut indeplini in cele din urma visul de a construi o replica a mirificului Versailles, inclusiv celebra Sala a Oglinzilor. Ramas neterminat la moartea lui Ludovic,castelul a costat 16 milioane de marci, mai mult decit celelalte doua castele la un loc.Ludovic si-a petrecut exact 10 nopti acolo, in 1885.

Desi regele avea un venit anual de 4.5 mil narci, in primavara lui 1884 datoria sa fata de trezorerie era de 7.5 mil ; un an mai tarziu ea ajunsese la 14 mil. Astfel ca a mai solicitat un imprumut de 20 mil de marci.Cu toate ca Neuschwanstein si Herrenchiemsee erau neterminate, el planuia sa mai construiasca unul sau doua castele. Refuzat de propriul guvern, Ludovic a cerut ajutor altor monarhi europeni.Ca garantie a oferit proprietatile sale din Bavaria.In afara de mania constructiilor, Ludovic a inceput sa dea si alte semne si mai alarmante de instabilitate psihica.Momentele de calm si buna dispozitie erau urmate de crize necontrolate de furie.Poruncea ca slujitorii sa fie biciuiti, torturati, inchisi sau chiar decapitati, dar nu dadea nici un semn de surprindere sau nemultumire cind ordinele nu ii erau indeplinite.Gras si neglijent in vestimentatie, incerca sa isi recistige frumusetea pierduta angajind frizeri sa ii onduleze parul. Nimeni nu avea voie sa se  apropie la mai putin de 45 de cm de el.Un ascensor de serviciu ii fusese instalat in dormitor, astfel ca mesele sa ii poata fi servite fara a mai fi nevoit sa vada pe cineva.In cele din urma a ajuns sa isi strige poruncile din spatele usilor inchise.Calatoriile cu servitorii se incheiau adesea cu picnicuri sub clar de luna chiar daca adesea pamintul era acoperit de zapada, iar jocurile de copii se prelungeau pina in zori.

La inceputul anului 1886, necesitatea de a il inlocui pe "Regele nebun" era tot mai evidenta.Exista insa o problema serioasa in ceea ce privea succesiunea. Si fratele lul Ludovic, Otto incepuse sa dea semne de nebunie in timplul razboiului franco-prusian.In 1875 Otoo fusese declarat nebun incurabil si internat. Totusi, ministrii au decis sa in faca pe Otto rege cu numele ; puterea regala fiind detinuta de unchiul regelui, in varsta de 65 de ani, printul Luitpold, in calitate de regent.In data de 8 iunie 1886, Ludovic a fost declarat nebun de catre medicul psihiatru Gudden.In data de 9 iunie, o comisie condusa de Ministrul de Externe  a sosit la castelul Hohenschwangau pentru a il anunta pe Ludovic de inlaturarea sa din tron. "Regele nebun" ramasese totusi indragit de oamenii din popor care au alungat comisia de la poarta castelului. O a doua comisie , de data aceasta condusa de doctorul Gudden ,a sosit la resedinta din munti a regelui in zorii zilei de 12 iunie.Cu ajutorul unui servitor l-au ademenit spre scara turnului, unde a fost prins de infirmierii de la ospiciul din Munchen. O fost dus la castelul Berg, care fusese transformat intr-o adevarata inchisoare.In cursul diminetii a fost insotit de dr.Gudden si doi infirmieri intr-o scurta plimbare si pentru ca se comportae exemplar, doctorul a cerut ca dupa amiaza cei doi infirmieri sa nu ii mai insoteasca.S-a dovedit insa a fi o greseala fatala. Text :"Mari enigme ale trecutului"

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care imi doresc sa le vad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s