Capadocia (Turcia)

Ace de stanca impung campia Capadociei din centrul Turciei, creind un peisaj surprinzator, aproape nepamintean. Primii crestini , care si-au asezat casele pe acest teren pustiu, si-au adaptat conditiile de viata la mediu intr-un mod extraordinar.

In muntii din Anatolia, in centrul Turciei,se afla stravechea regiune Capadocia.Strapunsi de vai si punctat de vulcani stinsi,podisul Capadociei a fost cindva o raspintie comerciala importanta, traversata in egala masura de caravane de negustori si de armate inclestate in lupta.La sud de Keyseri, capitala provinciei cu acelasi nume, se afla un teritoriu de peisaje stranii, dominate de conuri de stanca sculptate de vanturi puternice.Procesul de a modela acest peisaj unic a inceput acum cca 8 mil de ani, cind au erupt vulcanii Capadociei. Ei au depus nenumarate straturi de cenusa, lava, resturi si mal, ridicind altitudinea cu peste 300 m pentru a forma un podis proeminent.Milioane de ani de compresiune au transformat cenusa vulcanica intr-o piatra moale, palida, denumita tuf.Peste acesta s-a asternut un strat mai subtire de lava neagra, intarita, denumita bazalt.Cand s-a racit, bazaltul s-a contractat si s-a crapat, expunindu-se actiunii erozive a intemperiilor.Pe podis s-au incrucisat parauri si ape de inundatii,sapind si mai adinc, iar socurile seismice si gerurile iernii au contribuit la fisurarea straturilor de tuf si bazalt.

Astazi, procesul de eroziune continua, erodind incet peisajul cu piscuri si scotind la iveala straturile multicolore de pamant.Acestea variaza de la tuful palid la nuante de ocru, roscat si castaniu inchis(produs de impuritatile minerale) si pina la negrul bazaltului.

Aspectul dezolant al terenului ascunde fertilitatea unui sol bogat in nutrienti minerali.Daca sunt bine irigate, vaile pot produce recolte bogate de fructe, cereale si legume.

O priveliste mai atenta asupra acestui neobisnuit peisaj dezvaluie cele mai ciudate urme de locuinte umane, pentru ca tuful moale a fost taiat si s-au construit tunele, pentru crearea unor spatii ca un pantec, in care oamenii au trait si s-au rugat cu mult timp in urma.Cea mai mare concentrare de asemenea locuinte in stanca se afla la 90 km sud-est de Keyseri. Cei mai cunoscuti locuitori ai stancilor si conurilor din Capadocia au fost primii crestini.Crestinismul a fost introdus in Anatolia de Sf. Petru in sec I d. Ch.. In sec IV – primii ani ai Imperiului Bizantin – Vasile cel Mare, originar din Capadocia, a fost numit episcopul Caesareei (Kyserei astazi). El a incurajat noile asezari monahale din valea Capadociei si in urmatoarea mie de ani calugarii au taiat in tuf numeroase biserici si chilii de sifastrii.

Acesti zidari au imitat arhitectura de sine statatoare a epocii bizantine.Primele biserici aveau la baza un plan extrem de simplu, cu o bolta de butoi, un naos dreptunghiular si o mica absida, totul avind o lungime de doar 8 m.Biserici mai mari au fost construite in sec X si XI pe modelul bizantin al crucii, cu cupole centrale si laterale.Totul a fost decorat in stil bizantin si frescele lor,zugravind vietile lui Cristos si ale sfintilor, au supravietuit pina astazi, datorita intunericului si mediului uscat din interiorul bisericilor.In sec VIII, iconoclastii, o secta crestina care interzicea adorarea icoanelor, a distrus multe dintre primele fresce si le-au inlocuit cu modele geometrice, dar in sec X s-a revenit la reprezentari colorate si bogat ornamentate.Patronii se intreceau intre  ei sa angajeze cei mai iscusiti artisti murali si citeva dintre cele mai frumoase picturi din aceasta perioada pot fi vazute in bisericile din vaile Goreme si Urgup. Invaziile turce din sec XIII u dat lovitura de gratie construirii de biserici.

La citiva km de Goreme  se afla Zelve, renumit pentru bisericile sale crestine sapate in stanci si piscurile cu caciula denumite hornuri de basm.Acestea sunt piloni de roca moale, protejati partial de eroziuni de bolovani conici negri din bazalt care rezista la intemperii, aflati in varful lor.

La sud de Nevsehir se afla cateva orase subterane sapate in tuf pe mai multe niveluri.Aceste vizuini, ai caror locuitori au fost numiti trogloditi, puteau adapostii fiecare citeva mii de oameni care se ascundeau de armatele inamice.primii crestini au folosit aceste refugii subterane, dar ultimii lor ocupanti au fost turcii care au fugit de armatele egiptene in sec XIX.

Asezarile din Capadocia erau foarte avansate. Existau tuneluri prin care se intra in oras si care foloseau si la ventilatie, iar apa venea printr-un tunel care ajungea pina in panza freatica. Strazile legau diverse zone ; usi rotative blocau zonele cu acces interzis.camerele erau taiate in tuf, avind mobilele esentiale, precum paturile, taiate tot in roca solida.Existau nise pentru depozitare si pentru lampi cu ulei. Cand intrarile erau blocate cu bolovani mari, deveneau fortarete intunecate si neconfortabile, dar de nepatruns.

Bisericile taiate in stanca si orasele subterane adauga o dimensiune umana Capadociei, dar in esenta, vastul peisaj al extraordinarelor forme de stanca, create in milioane de ani , taie respiratia privitorului.

 Text : ‘Lumi fascinante, lucuri uimitoare"

Mai multe informatii, inclusiv despre cum se ajunge aici : http://www.descopera.ro/travelling/3750440-capadocia-labirinturi-ascunse-si-peisaje-selenare

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care imi doresc sa le vad. Bookmark the permalink.

One Response to Capadocia (Turcia)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s