Taj Mahal (India)

Iubirea unui barbat pentru sotia sa este imortalizata in marmura alba stralucitoare a Taj Mahal-ului.Este o capodopera de simetrie si delicatete , o perla perfecta, pe fondul cerului, este cel mai cunoscut mausoleu din lume si una dintre cele mai frumoase cladiri proiectate vreodata.

Agra se afla la o ora si jumatate de mers cu trenul de la New Dehli. Taj Mahal l-a avut ca arhitect pe iranianul Ustad Isa. In 1983 cel mai bine pastrat monument-mormint a intrat in patrimoniul mondial UNESCO.

In ultimul timp Tay Mahal-ul se schimba din cauza poluarii, acesta îşi schimbă culoarea, în galben, din cauza poluării şi în pofida restricţiilor impuse activităţilor industriale şi circulaţiei rutiere. Pentru conservarea monumentului, Curtea Supremă indiană a ordonat în urmă cu zece ani închiderea sau mutarea turnătoriilor, cărămidăriilor şi sticlăriilor din apropierea Taj Mahal-ului, situat la Agra, în nordul ţării. Numai vehiculele electrice sunt autorizate în apropierea mormântului, iar calitatea aerului este măsurată regulat. Cu toate acestea, depunerea de particule de materie în suspensie pe marmura albă a Taj Mahal-ului îi dă o tentă galbenă la suprafaţă, potrivit unui raport parlamentar ale cărui concluzii au fost publicate marţi de ziarul Times of India. Comisia recomandă aplicarea unui tratament pe bază de argilă pe faţada monumentului, aşa cum s-a mai făcut deja în trecut.

Pe malul sudic al raului Yamuna, la Agra, se afla Taj Mahal, considerat de multi cea mai celebra cladire din lume.Silueta sa este usor de revunoscut si a devenit pentru multi simbolul neoficial al Indiei. Faima Taj Mahal-ului nu sta doar in frumusetea sa arhitecturala- in care se impletesc in mod miraculos grandoarea cu delicatetea -ci si in asocierile sale romantice. A fost construit in sec XVII de imparatul mogul Shah Jahan in memoria sotiei sale preferate, a carei moarte l-a cufundat intr-o suferinta impietrita. Ca simbol fizic al devotamentului unui barbat fata de o femeie, Taj Mahal nu are pereche. Conform traditiei, cind un cuplu se duce acolo, femeia trebuie sa isi intrebe partenerul "Ma iubesti atit de mult incit daca as muri ai construi un asemenea monument in amintirea mea?"

Shah Jahan, "regele lumii" (1592-1666), a condus imperiul mogul intre 1628 si 1658. Era un cunoscut patron al artelor, precum si un mare constructor. In timpul domniei sale imperiul a fost la apogeu atit pe plan politic cit si culural.Cind avea 15 ani,Shah (cunoscut in adolescenta ca printul Khurram) s-a indragostit de Arjumand Banu Begum, fiica de 14 ani a prim-ministrului sau. Fata era frumoasa, inteligenta si de familie buna – aparent o partida perfecta – dar printul era obligat sa faca o calatorie "politica" traditionala cu o printesa persana.Legea musulmana permite totusi unui barbat sa aiba patru neveste, asa ca in 1916, cind semnele astrologice erau favorabile, Shah Jahan s-a casatorit cu iubita lui. Ceremonia a urmat unei logodne de 5 ani , timp in care cei doi nu s-au vazut.Numele ei a fost curind schimbat in Mumtaz Mahal ("Aleasa Palatului"). Shah jahan si Mumtaz Mahal au fost casatoriti timp de 19 ani, pina in 1631, cind regina a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil al lor. Shah s-a incuiat in apartamentele sale unde a stat fara sa manince si sa bea timp de 8 zile.Cind a iesit, vizibil imbatrinit, a ordonat doliu in tot regatul.Pentru a o slavi pe Mumtaz Mahal a jurat sa construiasca cel mai frumos mormint care a existat vreodata in lume. (Numele cu care este cunoscut – Taj Mahal – este o varianta a numelui reginei).

Lucrarile au inceput la Agra, capiatala imperiului mogul, in 1632 si cladirea centrala a Taj Mahal-ului – Mausoleul – a fost terminata in 1643. mausoleul este insa doar o parte dintr-un mare complex care cuprinde o gradina, doua moschee care flancheaza mausoleul si o impunatoare poarta de intrare, ea insasi o cladire importanta. O inscriptie consemneaza data oficiala a terminarii lucrarilor-1648-dar, evident, ele au mai continuat citiva ani. terminarea unui proiect atit de grandios in doar 20 de ani este o realizare remarcabila, dar acest lucru a fost posibil pentru ca Shah Jahan a folosit toate resursele din imperiul sau : 20.000 de lucratori au muncit la constructie si 1.000 de elefanti au transportat marmura din carierele aflate la 320 km distanta.Alte materiale au venit si mai de departe, cum ar fi malahitul di Rusia, carnelianul din Bagdad si turcoaza din persia si Tibet.

Taj Mahal si cele doua moschee de gresie care il flancheaza se inalta in gradinile pavate cu marmura. privirea vizitatorului este condusa spre plinta orizontala care sustine Mausoleul de-a lungul unui bazin drept, ingust, marginit de chiparosi  de culoare verde inchis , in care imaginea ca in oglinda a Taj Mahal-ului se reflecta perfect. Cupola ca un mugur se inalta spre cer intr-o armonie vizuala, cu arcadele, cupolele mai mici si cele patru minarete, construite astfel incit se inclina usor spre exterior, pentru ca in cazul unui cutremur sa se desprinda de cladire. Splendoarea Taj Mahal-ului este pusa in valoare de jocul de lumini , mai ales in zori si in amurg.

In timp ce exteriorul Taj Mahal-ului este unic prin simetria perfecta, interiorul, cu sofisticatele sale mozaicuri, este si el fara pereche.Interiorul este organizat in jurul unei incaperi centrale octogonale, care contine cenotafele imparatului si ale sotiei sale, inconjurate de un paravan de marmura dantelata, incrustata cu pietre semipretioase, inlocuind acoperamintul initial de aur inlaturat de fiul lor , Aurangzab. Aici , in contrast cu stralucirea de afara, o lumina calda este filtrata prin ferestrele cu grilaj si plasa filigranata a sofisticatului paravan de marmura si danseaza pe fiecare suprafata.De fapt, mormintele nu sunt cele reale ale celor doi.Ele se afla sub aceasta camera, exact sub cele de deasupra , construite aici dupa moda vremii , pentru a le proteja de eventualii jefuitori. Deasupra mormintelor de marmura arde permanent o lampa cu esente inmiresmate.

Shah Jahan intentionase sa-si construiasca propriul moemint in marmura neagra pe malul opus al raului Yamuna , legat cu o punte care sa simbolizeze o iubire ce trece dincolo de moarte. Dar in 1657, inainte de a incepe lucrarile, imparatul s-a imbolnavit si a fost detronat un an mai tirziu de fiul sau insetat de putere, Aurangzeb.

Istoria este neclara in privinta locului in care a fost intemnitat Shah Jahan.Legenda cea mai des intilnita sustine ca imparatul a fost inchis tot restul vietii sale in Fortul Rosu de la Agara. La moartea sa, in 1666, a fost inmormintat in capodopera sa, alaturi de regina adorata care-l inspirase.

Text : "Lumi fascinante, locuri uimitoare"

 

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care imi doresc sa le vad. Bookmark the permalink.

2 Responses to Taj Mahal (India)

  1. vulpitza says:

    Si eu imi doresc sa vad aceste locuri foarte mult. Tu ai fost?

  2. vlado2 says:

    Imi doresc sa vad India, inclusiv Taj-ul. Din pacate, nu am ajuns.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s