PETRA (Iordania)

 PETRA (Iordania) – Frumusete cioplita in piatra

Orasul se intinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu si intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah, cunoscuta sub denumirea de "Wadi Araba" – larga vale ce se intinde de la Marea Moarta si pana la Golful Aqaba.
Necunoscuta lumii occidentale timp de sute de ani, cetatea "rosie ca trandafirul" a fost odinioara un centru prosper pentru cei care calatoreau pe rutele comerciale din Antichitate. Inconjurate de munti inalti si abordabile printr-un defileu ingust, remarcabilele sale constructii sculptate au ramas pracric intacte.

Intr-o calatorie din Siria in Egipt in august 1812, tanarul explorator elvetian Johann Ludwig Burckhardt a dat peste membrii unui trib arab la sud de Marea Moarta, care i-au spus o poveste palpitanta. I-au vorbit despre "antichitatile" dintr-o vale din apropiere, numita Wadi Mousa – Valea lui Moise. Travestit in arab, exploratorul si-a urmat ghidul spre un perete de stanca aparent solid, care, cind s-au apropiat, a lasat sa se vada o fisura ingusta si adinca. Dupa ce au mers aproximativ 25 de minute printr-un defileu serpuitor, aproape lipsit de lumina soarelui, denumit Siq, a dat peste fatada roz-roscata a unei constructii sofisticat sculptate, de 30 m inaltime. Iesind in lumina soarelui, Burckhardt s-a pomenit in strada principala a stravechii Petra- poate cea mai romantica dintre cetatile "pierdute’. A fost un moment memorabil, pentru ca era primul european care punea piciorul acolodupa cruciatii din sec al XII-lea.
Orasul a captat atentia intregii lumi. Astfel, reprezentantii monumentelor mondiale, in cadrul programului UNESCO, au descris monumentul din valea Iordaniei drept "una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii". Astfel, in data de 6 decembrie 1985, orasul antic Petra a fost declarat monument mondial.

Inaccesibilitatea Petrei a constitui salvarea sa.Nici in zilele noastre nu se poate ajunge la ea decit pe jos sau calare si, vazuta pentru prima oara, privelistea iti taie respiratia : in functie de perioada zilei, cetatea apare rosie, portocalie sau de culoarea caisei, rosu inchis, gri sau chiar ciocolatie. Arheologii au reusit acum sa coroboreze informatiile existente despre trecutul cetatii si au spulberat credinta din sec al XIX-lea ca ar fi fost doar o necropola-o cetate a mortilor. Exista , desigur, citeva morminte impresionante, precum cele 4 Morminte Regale din stincile din est de zona centrala a cetatii sau Deir de la nord-vest, dar dovezi sigure arata ca Petra a fost cindva o cetate cu cel putin 20.000 de locuitori.
In cadrul mormintelor se gasesc multe influente egiptene, grecesti, romane si siriene. Acest lucru face imposibila identificarea stilului original al locuitorilor primari ai Petrei. Lucul este sarac si in inscriptii, acestea fiind facute pe peretele de tencuiala, care, in timp, s-a deteriorat aproape in intregime. In orice caz, coborarea in timp se poate face pana in secolul al VI-lea i. Hr.
[ Mormantul regesc –Deir– are cea mai mare fatada din Petra. Se crede ca a fost mormantul regelui nabateean Rabbel II, care a murit in 106 d.Ch., dar putea sa fi fost si un templu.Moartea regelui a lasat cale libera romanilor, care au anexat arasul in acelasi an.La inceputul epocii crestine – mijlocul sec al V-lea d.Ch. – niste calugari si-=au gasit adapost aici si Deir a devenit cunoscut ca "mormantul-manastire"]

Strada principala cu colonade -care poate fi vazuta si astazi – este paralela cu albia raului Wadi Mousa si era initial marginita de pravalii ; iar randurile de scaune de piatra ale amfiteatrului construit de nabateeni , dar renovat ulterior de romani, puteau gazdui 4.000 de oameni.
Cladirea asociata imediat cu Petra este Khasneh al Faroun sau Tezaurul Faraonului. Scaldata intr-o lumina rosiatica de amurg, impresionanta sa fatada taiata in stinca este prima imagine care intimpina vizitatorul iesit din defileul Siq. Denumirea sa provine dintr-o straveche credinta conform careia o comoara a faraonului(probabil cea a lui Ramses al III-le care detinea mine in Petra) a fost ascunsa in urna din varful muntelui. Se spune ca localnicii trageau gloante in urna incercind s-o sparga si sa scoata comoara, dar recipientul a ramas intact.

Flancat de pereti masivi de piatra si aprovizionat cu apa dintr-un rau se strabate periodic locul, orasul Petra nu prezenta doar aspectul de fortareata naturala si sigura, ci era situat si la intersectia celor mai importante drumuri comerciale. Astfel, prin acest nod comercial treceau drumurile spre Gaza in vest, spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come peste Marea Rosie, si spre Golful Persic, peste desert. Excavarile care au fost efectuate in zona au aratat ca reusita ridicarii unui oras in pustiu s-a datorat abilitatii si ingeniozitatii nabataenilor de a controla rezerva de apa, prin crearea unei oaza artificiale. Zona este traversata de scurte rafale de ploaie, astfel incat era nevoie neaparata de controlare acestor ploi scurte pentru o buna captare a apei. Astfel, locuitorii au construit bazine, cisterne din piatra si conducte – santuri. Aceste inovatii au reusit sa adune suficienta apa pentru depasitea perioadelor de seceta.
In timp ce exterioarele multor cladiri ale Petrei sunt bogat impodobite cu coloane, frize si incrustatii, interioarele sunt mai putin ornamentate.Aici, culorile vii si stratificarea gresiei locale -care are deseori infatisarea matasii stropite – constituie decoratiunea uzuala. Buckhardt insusi nu a vazut nici unul din interioarele Petrei si nici multe din splendidele sale cladiri. El a intrat in cetate sub un pretext fals si cind ghidul sau a devenit banuitor, a trebuit sa plece.

Desi Khasneh dateaza probabil din sec al II-lea d.Ch., istoria Petrei este mult mai veche. Exista aici citeva resturi preistorice, dar primii oameni care se stie ca au fost asociati cu acest loc sunt edomitii, care au trait aici in jurul anului 1000 i.Ch. Conform Bibliei, ei erau urmasii lui Isav si informatiile din Cartea Facerii despre un loc numir Sela (care inseamna  "piatra"), se refera mai mult ca sigur la Petra ("stanca" in limba greaca) Edomitii au fost invinsi de regele Amaziah din Iudeea , care a aruncat 10.000 de prizonieri din varful stincii. Se spune ca un mormant de pe un deal din apropierea Petrei ar fi al fratelui lui Moise, Aaron.
In sec al IV-lea i.Ch.,Petra era deja locuita de nabateeni, un trib arab care a cioplit multe din cladiri in fetele stancilor de gresie si a trait in numeroasele pesteri din cetate. Acest loc era o fortareata naturala ; datorita unei serii de canale si conducte, era permanent alimentata cu apa de izvor si se afla la raspintia a doua rute comerciale majore : est-vest , legind Mediterana cu Golful Persic si nors-sud , intre Marea Rosie si Damasc.

In 106 d.Ch.,cetatea a fost anezata romanilor continuind sa prospere pina in jurul anului 300 d.Ch., cind stabilitatea Imperiului Roman a inceput sa se clatine.Documentele arata ca in sec al V-lea d.Ch. Petra a devenit resedinta unui episcop crestin, dar a fost cucerita de musulmani in sec al VII-lea si dupa aceea a intrat in declin si uitare, in timp ce alte orase mai accesibile, ca Palmira, la nord-est de Damasc, s-au dezvoltat de-a lungul rutelor comerciale.

Text : "Lumi fascinante, locuri uimitoare" si http://www.crestinortodox.ro/biserica-in-lume/67649-petra-orasul-de-piatra-din-pustiul-iordaniei
 

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care imi doresc sa le vad. Bookmark the permalink.

2 Responses to PETRA (Iordania)

  1. pescarusul says:

    Ca sa scapi de tag-urile din text fa paste la text in Notepad si apoi de acolo fa copy si apoi paste in post.

  2. vlado2 says:

    Merci. Am reusit, in sfarsit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s