Mont St. Michel (Franta)

Mont St. Michel – Stanca seculara

Una dintre cele mai mari atractii turistice ale Frantei este si unul dintre cele mai vechi lacasuri spirituale ale sale. Insula stancoasa Mont St-Michel este o minune arhitecturala, culminind cu o abatie si o manastire gotica.

Din 1979, Mont St-Michel se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Mica insula Mont St-Michel din SV Normandiei atrage pelerini si calatori de peste 1.000 de ani. Legata cu un dig de uscat, Mont St-Michel se inalta spectaculos dintr-o intindere plata de nisipuri netezite de fluxul puternic care patrunde in golf. pe vreme frumoasa, stanca in forma de con, in care sunt incluse o abatie, cladiri monahale, case, gradini, terase si fortificatii, se vede de la citiva kilometrii de jur imprejur. Pe ceata , conturul intunecat al acoperisurilor si turnurilor pare a pluti ca un palat fantomatic pe un nor de vapori.

In urma cu citeva secole, insula a facut parte din uscat .Pe vremea romanilor locul era cunoscut ca Mont Tombe, pastrind probabil traditia conform careia stanca fusese folosita de celti ca teren funerar. Druizii au venerat aici soarele, iar romanii au continuat aceasta practica, inchinindu-se pe stanca lui Mithras, zeul soarelui. Conform unei legende din acea perioada, Iulius Cezar, incaltat cu ghete de aur si inchis intr-un sicriu de aur, ar fi ingropat sub Mont Tombe. In sec V, stanca a devenit insula, fiind total izolata la varful de flux si accesibila in cealalta perioada pe un pasaj periculos marcat cu pari inalti.

Linistea si izolarea a atras curind un grup de calugari, care au construit o capela si au ramas singurii locuitori pina in 708, cind se spune ca Arhanghelul Mihail i s-ar fi aratat in vis lui Aubert (ulterior Sf. Aubert), episcop de Avranches, si i-a poruncit sa construiasca o capela pe Mont Tombe. Aubert, punind la indoiala visul, n-a facut nimic la inceput, ceea ce l-a determinat pe arhanchel sa revina cu aceiasi porunca. Abia dupa ce Sf. Mihail s-a aratat a treia oara si l-a batut pe episcop pe cap cu degetul, a inceput Aubert constructia pe insula stancoasa.El a fost ajutat de o serie de miracole : de roua diminetii ; o vaca furata a reaparut in locul unde urma sa se aseze prima piatra de granit ; un bebelus tinut in brate a indepartat un bolovan care statea in cale atingindu-l cu laba piciorului si in celke din urma Sf. Mihail s-a aratat din nou pentru a identifica un izvor de apa dulce.

Rebotezat,Mont St-Michel a devenit repede loc de pelerinaj si in 966 s-a construit in varful sau o abatie benedictina pentru a adaposti 50 de calugari.Lucrarile de constructie la Biserica Abatiei,care incununeaza si azi varful stancii, au inceput in 1020. Din cauza dificultatilor impuse de pantele abrupte, constructia a durat peste 100 de ani.De-a lungul timpului, parti mari din biserica originara au trebuit sa fie refacute din cauza unor prabusiri partiale, dar lacasul ramine o constructie romanica in esenta,cu arcade rotunjite, ziduri groase si bolti masive, desi corul, adaugat in sec XV, este gotic.

Biserica abatiei este doar una din minunile din Mont St-Michel. Cea de-a doua a fost inceputa de regele Filip Al II-lea al Frantei ca o compensatie pentru partea de biserica careia ii daduse foc in 1203, in timpul incercarilor de a cucerii insula de la ducii Normandiei, suveranii sai traditionali.La Merveille, "Minunea", din partea nordica a insulei, este o manastire gotica ridicata intre 1211 si 1228. La Merveille are doua sectiuni principale, fiecare pe trei niveluri. La parterul partii estice este l’aumonerie, unde calugarii imparteau pomana si gazduiau pelerinii saraci.Deasupra se afla salle des hotes ,principala sala de oaspeti, unde abatele ii primea pe oaspetii avuti. Intr-unul din cele doua camine uriase din aceasta sala se pregate mancarea calugarilor ; cealalta era pentru incalzire. Etajul gazduieste sala de mese, o incapere mare ale carei ziduri groase sunt taiate de ferestre inguste si inalte,prin care interiorul este scaldat intr-o lumina stralucitoare. In timpul meselor, desfasurate in tacere, un calugar citea din Evanghelii.

Sectiunea vestica din La Merveille contine le cellier , o camera de depozitare, deasupra careia se afla scriptoriumul, unde calugarii copiau odinioara manuscrisele cu multa truda. In 1469, dupa ce regele Ludovic XI a infiintat Ordinul Cavalerilor Sfantului Mihail, aceasta sala , impartita i patru de doua siruri de coloane de piatra, a devenit locul de adunare al cavalerilor acestui ordin.

Manastirea este situata in virful sectiunii vestice, unde, suspendata intre Cer si Pamant, oferea o oaza de liniste.manastirea ar fi trebuit sa duca la un capitul (loc de adunare a calugarilor) dar acesta n-a mai fost construit niciodata.

Mont St-Michel nu a fost intotdeauna un loc de liniste spirituala.In toata perioada Evului Mediu , insula a fost camp de batalie pentru regii si ducii care s-au luptat succesiv pentru cucerirea ei. A fost fortificata la inceputul sec XV, in timpul Razboiului de O Suta de Ani si a fupravietuit atacurilor repetate ale englezilor si unui macel pus la cale  de hughenoti in 1591. Comunitatea monastica s-a diminuat treptat, dar cind manastirea a fost inchisa in timpul revolutiei Franceze, inca mai traiau in ea sapte calugari.

In timpul domniei lui Napoleon, rebotezata Ile de la Liberte (Insula Libertatii), a fost folosita ca inchisoare  si a ramas asa pina in 1863, cind a fost declarata monument national. Parti mari din biserica abatiei, cit si din manastire au fost restaurate si astazi mont St-Michel rivalizeaza doar cu Parisul si cu versailles-ul ca principale atractii turistice ale Frantei. Traditia slujbelor religioase crestine pe Mont St-Michel a fost reluata in 1922 si continua si astazi.In plus , traditia religioasa este mentinuta si prin prezenta permanenta a unui numar mic de calugari si calugarite, in timp ce pentru multi altii este un loc pentru o retragere temporara din viata lumeasca.

Astazi Mont St-Michel este legat de partea continentala aFrantei cu un dig de 1.8 km. In timpul reflufului, insula este inconjurata de bancuri de nisip si este izolata total de doua, trei ori pe an, cind fluxul neobisnuit de inalt acopera digul.Aflorimentul stancos, cu o circumferinta de 900 m si o inaltime de 90 m, este incununat de una dintre minunile arhitecturale ale Frantei. Hoteluri, magazine pentru turisti (unele datind din sec XV) si case marginesc intortochiata strada din Mont St-Michel – prevazuta cu trepte pe alocuri – care duce la biserica abatiei si la La Merveille. Insula nu este numai o mare atractie turistica. Aici traiesc permanent  circa 20 de locuitori si 10 calugari si calugarite.

De doua ori pe an, in prima sambata din mai si pe 29 septembrie, serbarile Sf. Mihail atrag aproape 60.000 de pelerini la Mont St-Michel, unde o statuie de aur a Sf. Mihail, capetenia armatelor ceresti si ocrotitorul Bisericii pe Pamant, este inaltata pe turla bisericii.

Text : "Lumi fascinante, locuri uimitoare"

Advertisements
This entry was posted in Locuri pe care imi doresc sa le vad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s