Lacul Malawi

Ca sa incep sa va vorbesc despre acvariile mele trebuie sa va spun cite ceva despre locul de unde vin pestii ce le populeaza. Si pentru ca acest loc este unic , il pot atasa fara nici un fel de problema si la "Cele mai frumoase locuri din lume".

Din 1984, Parcul National Malawi apartine Patrimoniului Natural Mondial UNESCO. Motivul acestei distinctii este, printre altele, bogatia sa de pesti deoarece aici traiesc in jur de 1.500 de specii de pesti, intre care si rarii pesti care clocesc in gura.In apa clara,cu o vizibilitate excelenta a lacului adinc de peste 700 m, se poate cobari la mare adincime.totodata, pentru cei care nu prefera scufundarile, la malul sudic se afla numeroase plaje minunate.

Lacul Nyasa sau Nyassa (Malawi) este un lac tectonic navigabil, situat în sud estul Africii, în cadrul Marelui Graben Est-African, la 472 m altitudine, între statele Malawi, Tanzania şi Mozambic. De aici izvorăşte râul Shire, afluent al fluviului Zambezi.

Portughezi au ajuns pe malul estic al lacului încă din anul 1616. Ei au numit acestă regiune Maravi, ceea ce în limba chichewa înseamnă "ţinutul flăcărilor". Deoarece în această limbă nu se face diferenţierea între literele "l" şi "r" sau "v" şi "w", Maravi s-a transformat în Malawi.
În cursul celei de a doua expediţii în estul Africii, exploratorul scoţian David Livingstone a urcat pe cursul fluviului Zambezi. De la gura de vărsare a râului Shire s-a îndreptat către nord şi anul 1859, a ajuns pe malul unui rezervor de apă de dimensiuni impresionante. Livingstone cercetează marele Lac Nyasa, căruia îi întocmeşte prima hartă exactă în anul 1861. Britanicii au numit terenurile situate la vest de acesta "districtele de lângă Lacul Nyasa".
În scurt timp, au iniţiat o imensă activitate de misionariat şi au proclamat regiunea protectorat al Coroanei. Scopul lor era să îşi apere interesele în faţa portughezilor şi să protejeze populaţia locală de negustorii de sclavi, care bântuiau pe aceste meleaguri de peste 200 de ani.
În anul 1864, Marea Britanie a recunoscut independenţa coloniilor care făceau parte din Federaţia Rhodesia-Nyassaland. Pentru tânărul stat Malawi (fost Nyassaland), lacul este una dintre cele mai importante surse de venituri, precum şi un permanent motiv de conflict cu statul învecinat Tanzania, care nu a fost luat în considerare în momentul delimitării graniţelor. Graniţa dintre Malawi şi Mozambic trece prin centrul lacului, pe când cea dintre Malawi şi Tanzania urmează malul său estic. Neînţelegerile legate de locul de pe lac pe unde trece graniţa continuă şi astăzi, motivul lor principal îl constituie resursele bogate de peşte.

Malurile Lacului Nyasa (Malawi), care este situat într-o zonă de munte, se ridică abrupt până la înălţimi de peste 3000 de metri. Cu toate acestea, adâncimea sa maximă se află sub nivelul mării (231 m sub nivelul mării).
Pe malurile lacului se învecinează trei state:Malawi (căruia îi aparţine cea mai mare parte a bazinului), precum şi Tanzania şi Mozambic la est şi la sud-est. Suprafaţa lacului Nyasa (Malawi) se schimbă semnificativ în funcţie de anotimp. valorile variază între 24000 şi 30000 km² . Nu există însă nicio îndoială asupra faptului că acesta este al treilea rezervor de apă ca mărime din Africa. Oglinda lacului se află la o altitudine medie de 500 metri deasupra nivelului mării, pe când punctul în care se înregistrează adâncimea maximă (aproximativ 700 metri), dintre localităţile Liuli şi Nkhata Bay, este situat sub nivelul mării, formând o aşa-numită criptodepresiune.
Lacul Nyasa (Malawi) este alimentat cu apă de numeroase râuri, care îşi au izvoarele în munţii din apropiere. Cele mai mari dintre acestea sunt Ruhuhu şi Songwe. La sud, din lac se scurge râul Shire, un afluent al fluviului Zambezi, care se varsă în Oceanul Indian. Lacul Nyasa (Malawi) este înconjurat la nord, din ambele părţi, de munţi abrupţi şi înalţi. La nord de bazin se întinde masivul Rungwe, piscul său cel mai înalt măsurând 3175 metri altitudine.
[modifică] Climă
Clima este ecuatorială, cu căderi abundente de precipitaţii, cu excepţia sezonului uscat (din mai până în octombrie). Temperatura medie anuală variază între +20°C şi +27°C.

Economia are la bază pescuitul şi prelucrarea peştelui, exportul de peşti decorativi şi navigaţie (feriboturi şi vase de mărfuri).

Lacul Nyasa (numit Malawi în statul cu acelaşi nume) este un mediu în care trăiesc numeroase specii de animale. Alături de peşti, aici mai pot fi întâlnite păsări acvatice, hipopotami şi crocodili. Aproximativ 90% din speciile de plante şi de animale care trăiesc în lac nu mai pot fi întâlnite nicăieri altundeva în lume..Fauna lacului serveşte drept hrană locuitorilor statului Malawi, fiind totodată exportată în mare măsură.

Apa din lacul Malawi este alcalina cu un pH de 7.7 – 8.6, o duritate de carbonat de 107 – 142 mg, L-1 şi o conductivitate de 210 – 285 μS cm-1. Lacul este în general de apă caldă, cu o  temperatură de suprafaţă  care variază de la 24 la 29 ° C  pana la o temperatura de 22 ° C la adâncime.
 

Transportul la scara larga intre asezarile de alungul malurilor lacului si dintre malul Malawi si insulele Likoma si Chizumulu este asigurat de vapoare cu abur. MV Ilala este cel mai cunoscut, desi in ultimii ani a fost de multe ori nefunctional. Cand este folosit, calatoreste intre Portul Maimutei spre sud si Karonga in nord, iar ocazional spre regiunea Iringa din Tanzania.
Ambarcatiunile circula de doua ori pe saptamana din portul Nkhata, catre insulele Likoma si Chizumulu, traverasarea lacului durand aproximativ cinci ore. Niciuna din insule nu are port functional, si barcile ancoreaza offshore inainte de a transfera pasagerii si produc mici adancituri in maluri.

Video : http://www.youtube.com/watch?v=xVVKQDIkkks
 

Speciile din Lacul Malawi :   http://www.aquariumshop.ca/gallery1.htm

Advertisements
This entry was posted in Lumi acvatice / Acvarii si pestii din ele. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s